Interesantan prikaz
85

Finski naučnici podijelili video koji prikazuje kako se koronavirus prenosi kašljanjem

L. K.
Finski naučnici s Univerziteta Aalto objavili su interesantan video koji prikazuje kako se koronavirus može proširiti i prenijeti na druge ljude u supermarketu kroz jedno kratko nakašljavanje.

Primjer širenja virusa prikazan je u 3D modelu pa na videu možemo vidjeti kako jedna osoba kašlje u prostoru između polica, prenosi Fox News.

"Nalazi se u zatvorenom prostoru gdje je ventilacija uključena. Kao rezultat kašlja, stvara se oblak aerosola koji putuje zrakom prema drugim stranama prodavnice. Potrebno je samo nekoliko minuta da se oblak rasprši i raširi", objasnili su.

Naučnici su dodali kako su posljednji rezultati prikazali kako čestice aerosola ostaju u zraku duže nego što su isprva mislili te su naglasili da bi ljudi trebali izbjegavati boravak u zatvorenim prostorijama gdje ima nepoznatih ljudi.

"Veliki broj ovih čestica ne pada na pod, nego nastavlja lebdjeti u zraku. U našem videu smo prikazali upravo primjer jedne situacije u kojoj jedna osoba govori ili kašlje, kao i posljedice svega toga, kada se čestice prošire kroz zrak u prostoriji. Dakle, jedna osoba može progovoriti ili se nakašljati i onda za sobom ostaviti čestice koje će udahnuti neko ko će na to mjesto doći za nekoliko minuta", objasnili su.

Podsjećamo, u Finskoj je koronavirusom do sada zaraženo 2.769 osoba, od čega su 42 preminule, a 300 se uspjelo oporaviti.