Pravilna upotreba ulja
5

Eterična ulja mogu biti rizična: Stvari na koje morate paziti pri korištenju

Klix.ba
Iako su eterična ulja prirodna, u većini slučajeva su veoma jaka pa kada se pogrešno upotrebljavaju mogu biti rizična za korištenje.

Ono što je potrebno znati jeste da sva eterična ulja nisu ista. Stoga prva stvar koju biste trebali uraditi jeste pronaći kvalitetno eterično ulje, piše Shape.com.

Pravilna kupovina i upotreba

Iako je dobra osobina biti štedljiv, kod kupovine etričnih ulja nemojte štedjeti. Čak i ako na bočici piše 100 posto prirodno dobro pročitajte sastojke od kojih je ulje napravljeno. Zbog toga uvijek kupujte ulja uglednih proizvođača.

Prehrambena savjetnica za BUBS Naturals Ariana Lutzi preporučuje da eterična ulja kupujete od manjih kompanija. Razlog za to, kako navodi, je što u većim kompanijama ulja dugo stoje u skladištima. A ako ulje stoji dugo, slabiji mu je terapeutski učinak.

Također, uvijek pazite da na boci stoji zemlja porijekla i da je boca u boji (ne u čistom staklu) kako bi se ulje zaštitilo od sunčeve svjetlosti.

Kada je riječ o kuhanju ili konzumiranju eteričnih ulja, izbjegavajte sve što nije označeno kao sigurno za konzumaciju.

Neka ulja, koja se konzumiraju direktno, mogu dugoročno izazvati problem u organizmu. Ako ih već želite direktno konzumirati, Lutzi predlaže da prelijete hljeb kokosovim uljem, maslacem i medom u koji ste predhodno stavili eterično ulje limuna, lavande, ruže ili narandže.

Kada koristite ulje na koži počnite polagano, jer može izazvati iritaciju i opekline. Također je potrebno da uradite test na malom dijelu kože kako biste utvrdili jeste li alergični na to ulje. U biti, nikada ne biste trebali esencijalno ulje stavljati direktno na kožu. Uvijek ga prvo prvo razrijedite kokosovim, bademovim ili uljem avokada.

Ko ih smije koristiti

Eterična ulja su potencijalno otrovna za fetus pa je preporuka da izbjegavate esencijalna ulja tokom trudnoće. Također, trebali biste biti vrlo oprezni ako imate kućnog ljubimca, budući da eterična ulja mogu biti otrovna za njih.

Ako pas ili mačka dođu u dodir s eteričnim uljima kod njih može doći do promjene raspoloženja, depresije, niske tjelesne temperature, povraćanja i proljeva.

Odaberite pravo ulje za sebe

Svako eterično ulje ima svoju svrhu. Imate li problema sa spavanjem, lavandino ulje je najbolje za vas, a dobro je i za opuštanje.

Ulje arnice koristi se za ublažavanje bolova u mišićima, a neke naučne studije sugeriraju da može pomoći u ozdravljenju modrica.

Ulje peperminta dobro je za energiju, a može poboljšati pamćenje i povećati budnost. Za smanjenje tjeskobe, depresije i anksioznosti koristit će vam limunovo ulje, dok je za ublažavanje stresa najbolje eterično ulje ylang-ylanga.