Zdravlje
0

Estonija pruža najbolje zdravstvene usluge

FENA
Estonija pruža najbolje zdravstvene usluge za novac koji dobiva, dok je Austrija najbolja u Europi kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti građana. To su rezultati studije Health Consumer Powerhouse (HCP) koja potrošače informira o zdravstvenim uslugama.

Radi se o privatnoj švedskoj inicijativi kojoj je to već treći euro indeks zdravlja potrošača, koji zdravstvene sustave u Europi ocjenjuje iz pozicije pacijenata.

Uzeti su podaci iz svih 27 zemalja članica Europske Unije, kao i iz Švicarske i Norveške koje to nisu, ali prema navodima HCP-a izdvajaju najviše novca za zdravstvenu zaštitu.

Iako je u vrhu indeksa zdravlja potrošača, Austrija niti u jednoj kategoriji nije na prvom mjestu. Na pregled se najmanje čeka u Belgiji, Danska je najvelikodušnija kada je riječ o pravima i pristupu informacijama, dok Švedska ima najbolje rezultate u borbi protiv raka i najmanju smrtnost djece.

Zaključak HCP-a je da su zdravstveni sustavi bolji u državama u kojima su osiguravajuća društva odvojena od pružatelja zdravstvenih usluga.