U siromašnim zemljama
0

Epilepsija postaje globalni zdravstveni problem

Klix.ba
Epilepsija je dva puta češća u zemljama sa niskim i prosječnim primanjima nego što je u razvijenom svijetu, tvrdi međunarodni tim istraživača.

Istraživači su u časopisu Lancet objavili svoje istraživanje u kojem tvrde da bi se epilepsija trebala proglasiti globalnim zdravstvenim prioritetom.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga, a predstavlja naglo pražnjenje velikog broja neurona u mozgu, što dovodi do epileptičnih napada. Nije riječ o mentalnoj bolesti, ali ona to može postati nakon povrede ili oštećenja mozga.

Naučnici tvrde da 85 posto oboljelih živi u zemljama sa niskim i prosječnim primanjima te da je razlog tome neadekvatno liječenje bolesti.

"Teret epilepsije u tim zemljama je dvostruko veći nego u zemljama sa većim nacionalnim dohotkom. Nažalost, odgovarajući resursi za uspostavljanje dijagnoze, liječenje i kontinuirano praćanje epilepsije u siromašnim zemljama ne postoje", kazao je profesor Charles Newton, koji je predvodio tim istraživača.

Mnogi ljudi, dodaje on, i ne znaju da se poremećaj može kontrolirati biomedicinskim tretmanima. Iako dostupni, lijekovi do pojedinih udaljenih područja ne mogu ni stići.

"S obzirom na učestalost epilepsije, ona bi trebala biti jedan od prioriteta u javnom zdravstvu, a liječenje bi trebalo biti uveliko poboljšano", zaključuje Newton, piše BBC.