Uočite problem
37

Emocionalno zlostavljanje se teško prepoznaje i žrtve zato rijetko traže pomoć

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Često bude kasno kada uočimo neki problem, a najčešći razlog za to je što ne obraćamo pažnju na simptome koji se javljaju.

Emocionalno zlostavljanje u vezi teško se prepoznaje, piše Cosmopolitan. Naime, njega teško prepoznaje i onaj ko je zlostavljan, ali i oni koji sve to promatraju sa strane. Ovakav vid nasilja podrazumijeva nekoliko vidova manipulacije, a od 2015. godine smatra se kaznenim djelom.

Što je emocionalno zlostavljanje?

Adina Claire, vršiteljica dužnosti direktorice firme Women's Aid, opisala je emocionalno zlostavljanje kao "bilo koji čin kojim vas vaš partner kontrolira, maltretira ili ponižava".

Ona je dodala: "To uključuje vaše potpuno "gašenje" kada ste izmanipulirani i dovodite u pitanje svoje vlastite osjećaje na događaje; zastrašivanje i prijetnje, kada ste prestravljeni od svog partnera i osjećate se kao da morate hodati po jajima; kontroliranje vašeg ponašanja, kada vam govore šta da radite, a šta ne i određuju vam kuda možete ići, a kuda ne."

Na koje znakove trebate obratiti pažnju?

Može biti jako teško detektirati ovakvo ponašanje. Martin Burrow, savjetnik tvrtke Relate, organizacije koja daje savjete o vezama i pruža podršku, kaže da emocionalno zlostavljanje može uključiti zastrašivanje i prijetnje, ponižavanje, kritikovanje, nabijanje osjećaja krivnje, određivanje toga šta možete raditi, a šta ne, kao i kontrolisanje vaših finansija.

"Ključna stvar u prepoznavanju ovakvog vida nasilja je to kako se osjećate. Ako vaš partner čini da se stalno osjećate kao da vas neko kontroliše i kao da ne možete izraziti vlastito mišljenje ili morate mijenjati svoje ponašanje kako biste mu udovoljili, to je znak za uzbunu", kaže Burrow. 

Kakve posljedice emocionalno zlostavljanje ima za žrtvu?

Kao i bilo koji drugi oblik zlostavljanja, i ovo može ostaviti trajne posljedice na žrtvu, i gotovo uvijek je praćeno i nekim drugim vidovima nasilja.

"Emocionalno zlostavljanje podupire bilo koji drugi vid nasilnog ponašanja i može se javiti samostalno, ali i biti praćeno fizičkim i seksualnim zlostavljanjem. Emocionalno zlostavljanje ima veliki utjecaj na život žena i javlja se u obliku mnogih posttraumatskih simptoma koji se mogu pojaviti i godinama nakon što je izišla iz problematične veze", kaže Adina.

"Emocionalno zlostavljanje može nanijeti nevjerovatnu štetu i uznemirenost u nečiji život. Ono može uzrokovati pojavu slabog samopoštovanja i oslabiti samostalnost kod žrtve, tjerajući je na to da dovodi u pitanje sve što radi ili kaže", dodaje Martin.

Javlja li se emocionalno zlostavljanje samo u romantičnim vezama?

Emocionalno zlostavljanje najčešće se spominje kada su u pitanju romantične veze, ali ono se ipak može dogoditi u bilo kojem drugom odnosu koji ostvarujete s nekom osobom.

"Emocionalno zlostavljanje podrazumijeva pokušaje jedne osobe da kontroliše drugu osobu na emotivnom nivou. To se može dogoditi u bilo kakvom odnosu, bilo s prijateljem, partnerom, članom porodice ili kolegom", objašnjava Martin.

Kako potražiti pomoć?

"Ako ste bili zlostavljani ili smatrate da vas zlostavljaju, ali niste sigurni, najvažniji je korak da najprije razgovarate s nekim ko je izvan te veze i kome vjerujete. To može biti prijatelj, savjetnik ili posebna zajednica koja podržava žrtve. Kada saslušate mišljenje osobe koja sve promatra sa strane, to će vam pomoći da identificirate nasilje i dobivate podršku", zaključuje Martin Burrow.