Mišljenje stručnjaka
163

Elnur Smajić, kardiolog iz Tuzle: Rješenje za problem pušenja leži u eliminaciji duhanskog dima

Elnur Smajić je kardiolog iz Tuzle, a dao je svoje mišljenje o problemu pušenja
Elnur Smajić je kardiolog iz Tuzle, a dao je svoje mišljenje o problemu pušenja
Potpuni prestanak pušenja najbolje je rješenje za eliminaciju zdravstvenih rizika koje pušenje sa sobom nosi i to je gotovo svima jasno. Međutim, postoji li način da se smanji izloženost organizma štetnim tvarima kod onih pušača koji ne žele da se odreknu duhana i nikotina u potpunosti?

Elnur Smajić, subspecijalista kardiologije, kaže da potencijalno rješenje treba tražiti u glavnom krivcu za bolesti koje se povezuju sa ovom lošom navikom - duhanskom dimu.

"Dokazano je da dim koji se oslobađa kada se cigareta zapali sadrži više od šest hiljada materija od kojih je oko 100 klasifikovano kao štetno ili potencijalno štetno po zdravlje. Izbjegavanje duhanskog dima predstavlja ključno rješenje za smanjenje zdravstvenih rizika pušenja. Najbolja odluka koju svako može donijeti je prestati pušiti odmah. Za sve odrasle pušače koji bi i inače nastavili da konzumiraju klasične cigarete bolju alternativu nastavku pušenja cigareta nude uređaji koji eliminiraju sagorijevanje duhana, a samim time i duhanski dim", ističe Smajić.

Predvodnik kategorije bezdimnih alternativa zasnovanih na tehnologiji zagrijavanja duhana dostupan i u našoj zemlji je uređaj koji je Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) kategorizirala kao proizvod modificiranog rizika i potvrdila da je izloženost organizma štetnim i potencijalno štetnim tvarima prilikom korištenja značajno smanjena u odnosu na upotrebu cigareta.

Prelazak na bezdimne alternative, ukoliko potpuni prestanak nije opcija, je pravi primjer koncepta smanjenja štete na djelu. Borba protiv pušenja vođena konceptom smanjenja štete je, primjerice, u Japanu dovela je do drastičnog smanjenja stope pušenja, tačnije - 42 posto u rasponu od samo pet godina. Skoro pa istovremeno, Švedska je uspjela značajno smanjiti broj pušača primjenom ovog koncepta i približiti se statusu zemlje bez duhanskog dima.

Efikasnost smanjenja štete već je dokazana u brojnim drugim oblastima života, poput korištenja sigurnosnog pojasa dok se vozimo ili kreme sa zaštitnim faktorom dok se izlažemo suncu.

"Trebamo biti inspirisani ovim primjerima. Potrebno je razmotriti opciju primjene koncepta smanjenja štete od pušenja i regulisanja i podrške inovativnim i naučno utemeljenim alternativama. Ovakve mjere bi sigurno dovele do smanjenja stope pušenja i spašavanja velikog broja života", zaključio je za kraj Smajić.