{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eksperti uoči SP-a u Brazilu: Pazite se denga groznice

28.11.2013. u 19:43
1
22
Eksperti uoči SP-a u Brazilu: Pazite se denga groznice
1
Eksperti uoči SP-a u Brazilu: Pazite se denga groznice
Vodeći svjetski infektolozi upozorili su vlasti Brazila da se moraju agresivnije angažovati u istrebljivanju denga groznice uoči Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se u toj zemlji održava sljedeće godine.
Rizik od ovog virusa koji prenose komarci bit će najveći u gradovima na sjeveroistoku, Fortaleza, Natal i Salvador, objasnio je Simon Hay sa Univerziteta Oxford. U drugim gradovima ove latinoameričke zemlje sezona denge groznice će svoj vrhunac dostići prije SP-a, koje se održava od 12. juna do 13. jula.

"Nažalost, u toku ovih mjeseci na sjeveroistoku će rizik od obolijevanja ostati visok", tvrdi Hay u žurnalu Nature.

On savjetuje da se u aprilu i maju provedu mjere kako bi se smanjio broj komaraca koji prenose virus ove groznice i to posebno oko stadiona.

"Odrasle komarce trebaju uništavati korištenjem insekticida koji se učinkovito raspršavaju, a pojavu novih krčenjem mjesta na kojima polažu jaja, kao što je naprimjer voda koja se nakuplja u smeću.

Virus denga groznice dovodi do bolesti slične gripi za koju može biti potrebna hospitalizacija. Ponekad dođe do komplikacija i smrtnih ishoda, a još uvijek ne postoji vakcina protiv ove vrste groznice.

Svi koji dolaze u područja u kojima je denga groznica prisutna trebaju na kožu i odjeću nanositi odgovarajuće repelente, nositi odjeću koja prekriva ruke i noge, posebno rano ujutro i kasno popodne, te birati zaštićene prostore sa zatvorenim prozorima i vratima, kao i one klimatizirane.

Brazil je 20. novembra objavio da je ove godine najmanje 573 ljudi preminulo od ove groznice. Prošle godine bila su 292 smrtna slučaja, a pretprošle 472. Najteže je u jugoistočnoj regiji Minas Gerais, a slijede savezna država Sao Paulo te Ceara na sjeveroistoku i Rio de Janeiro.

Čak 6.566 slučajeva teškog oboljenja prijavljeno je ove godine, a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) su objavili da se virus širi i da je trenutno u opasnosti 40 posto svjetskog stanovništva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: