|

Drijemanje: Spas u pet koraka za sve umorne ljude

Drijemanje: Spas u pet koraka za sve umorne ljude
25
Klix.ba
7.12.2014. u 17:33
47
komentara
25

dijeljenja
Drijemanje: Spas u pet koraka za sve umorne ljude
Velik dio populacije ne spava dovoljno, odnosno ne dobija minimalnu količinu sna koja je potrebna za normalno dnevno funkcionisanje.
Razlog tome je moderan način života koji ponekad donese loše posljedice po naše zdravlje. Ipak, za sve postoji lijek, a san možemo nadoknaditi i u toku dana. U nastavku slijedi pet preporuka za što bolji dnevni san.

VrijemeKao i za sve u životu, vrijeme predstavlja bitan faktor. Najbolje doba dana za kratkotrajni san jeste popodne poslije ručka, a ne prije 15 sati kako ne biste poremetili normalni biološki ritam usljed kraćeg dana.

TrajanjeDnevno spavanje ne smije biti dugotrajno jer može prouzrokovati kontraefekat. Da, možete spavati sat vremena, ali morate biti svjesni da sve iznad 30 minuta može loše uticati na vaš daljni tok dana. Ljekari savjetuju da je za idealni odmor potrebno svega 20 do 30 minuta.

MjestoVaš krevet je namijenjen za noćni san i tako treba da ostane. Svoje dnevne avanture u svijet spavanja provodite na kauču. Ukoliko želite drijemati u svom krevetu, tijelo može biti prevareno i lako možete odlutati u višesatni san od kojeg ćete se teško oporaviti.

TišinaZaštitite se od buke. Za drijemanje je potrebna što tiša i sigurnija lokacija na kojoj vas niko neće uznemiravati. Također, ne preporučuje se totalni mrak, ali svakako smanjite "dovod" svjetla na podnošljivu količinu.

KofeinZvuči čudno, ali šoljica kafe prije drijemanja može vam pomoći u boljem doživljaju popodnevnog sna. Kofein ne počinje djelovati prije 20 ili 30 minuta nakon konzumiranja tako da se buđenje može očekivati tačno kada treba kako biste se osjećali "obnovljeno". Drijemanje bez sna također može biti korisno - samo lezite i prepustite se tišini...
Prijavi grešku


Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...