Istraživanje
0

Dojenje podstiče inteligenciju dječaka, ali ne i djevojčica

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Dojenje doprinosi inteligenciji dječaka, ali ne i djevojčica, pokazalo je novo istraživanje. Studija provedena na desetogodišnjacima potvrdila je da su dječaci koji su duže dojili kao bebe bolji u matematici, čitanju, pisanju i pravopisu od onih koji su bili hranjeni na bočicu, piše "Daily Mail".

No, isto tako se pokazalo da majčino mlijeko nema isti učinak na mozak djevojčica. Dok su prethodna istraživanja sugerisala da dojenje podstiče inteligenciju, novo istraživanje je prvi put pokazalo da jedan pol ima više koristi od majčinog mlijeka.

Istraživači iz Australije su analizirali rezultate u školi kod 1.038 dječaka i djevojčica. Uzeli su u obzir društvenu klasu, nivo obrazovanja majke, kao i količinu vremena koje su majke provele čitajući djeci. Ispostavilo se da su dječaci koje su majke dojile najmanje šest mjeseci za devet posto bolji u matematici i pravopisu i čitanju od onih koji su bili hranjeni na bočicu, objavljeno je u časopisu "Pediatrics". Kod djevojčica su te razlike bile beznačajne.

Poznato je da je majčino mlijeko bogato masnim kiselinama ključnim za razvoj ćelija u mozgu, ali istraživači nisu sigurni zašto se čini da samo dječaci imaju koristi od toga. Moguće je, smatraju, da mozak kod djevojčica već prima "hranu" od spolnog hormona estrogena. Druga mogućnost je da dojenje jača vezu između majke i djeteta. Istraživanja pokazuju da je majčina pažnja bitnija za mentalni razvoj dječaka nego djevojčica. Stručnjaci navode kako majka svojim mlijekom u prvih šest mjeseci štiti svoje dijete od pretilosti, ekcema i infekcija ušiju, prsa i trbuha.

Mlade majke također ističu da izbjegavanje hranjenja iz bočice smanjuje izglede da će dijete kasnije biti nemirno, ali također smanjuje i izglede da žena oboli od raka, te joj može pomoći u mršavljenju. Stručnjaci su na kraju zaključili kako dojenje u svakom slučaju ima veoma bitnu ulogu za oba pola, i djevojčice i dječake.