{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dojenčad su zdravija i imaju svjetliju put

S
14.3.2011. u 15:35
0
1
Dojenčad su zdravija i imaju svjetliju put
0
Dojenčad su zdravija i imaju svjetliju put
Djeca koju su majke nakon rođenja dojile mnogo su naprednija od svojih vršnjaka i imaju svjetliju put.
U istraživanju Univerziteta i Instituta za društvena i ekonomska istraživanja u Essexu se navodi da su djeca koju su majke dojile mnogo naprednija od svojih vršnjaka, što je naročito evidentno u dobi od pet, sedam, 11 i 14 godina. Uočljivo je da ova djeca nadmašuju svoje vršnjake u čitanju, pisanju i matematici.

"Poznato je da majčino mlijeko ima pozitivan učinak na zdravlje djeteta, ali sada možemo reći i da je to velika prednost za dječiji mozak", rekla je za Daily Mail Maria Iacovou, jedan od autora ove studije.

Prema njenim riječima, majčino mlijeko povećava imunitet, otpornost na infekcije uha, stomačne bolesti, pa čak i astmu. Čak i samo četiri sedmice dojenja prave veliku razliku.

Uprkos svemu što je dokazano ovim istraživanjem, Iacovoua je rekla i da podržava majke koje smatraju da dojenje nije za njih.

"Nije mi namjera da bilo kojoj majci koja nije dojilja namećem krivicu zbog toga. Ako majka ne želi dojiti bebu, to neće prouzrokovati štetu njenom novorođenčetu, samo će mu učiniti malo manje dobrog“, kaže Iacovoua.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: