Stručnjaci podijeljeni
1

Dojenje ne mora uvijek biti najbolje za bebu

Sarajevo-x.com
Foto: Alamy
Foto: Alamy
Stručnjaci su počeli upozoravati majke da šestomjesečno dojenje ne mora uvijek biti najbolje za bebe, te da ih mogu izložiti riziku od alergija, pretilosti ili im stvoriti odbojnost prema hrani.

Nova istraživanja sugerišu da je bebama sigurno davati normalnu hranu čak osam sedmica ranije, što je u suprotnosti sa savjetima koji su davani posljednju deceniju. Naime, britanski naučnici ispitali su smjernice Svjetske zdravstvene organizacije iz 2001. kojima je preporučeno da žena doji bebu prvih šest mjeseci, prije nego što počne djetetu davati normalnu hranu.

Ipak, u potrazi za prevencijom alergija i gastroenteritisa, naučnici su ustanovili da zbog toga bebe mogu imati povećan rizik od alergije i nedostatka željeza. Osim toga, to bi, kako su ustanovili, također moglo odvratiti djecu od uzimanja gorke hrane koja je dobra za njih, a čime se izlažu novom riziku - pretilosti, piše "Daily Mail"

Nova studija objavljena u časopisu "British Medical Journal" izazvala je kontroverze, tako da mnogi navode da ona samo ide u prilog industriji hrane za bebe. No, drugi stručnjaci pozdravljaju ove nalaze, ističući kako ranije preporuke ne moraju biti dobre za sve majke. U novoj studiji se također navodi kako je preporuka SZO-a iz 2001. ignorisana u mnogim zapadniim zemljama te u SAD. Poslije je Velika Britanija prihvatila preporuku na osnovu nalaza prema kojem su bebe koje su dojile šest mjeseci bile u manjoj mjeri izložene infekcijama. Međutim, navode stručnjaci u novoj studiji, sve je više dokaza da hranjenje beba isključivo majčinim mlijekom nije dovoljno, te da u tom slučaju djeci nedostaje željezo. Uz pomoć dječije hrane to se može nadoknaditi, ali ni to nije dovoljno, bebe u dobu 4-6 mjeseci trebaju i čvrstu hranu, sugerišu stručnjaci.

Tako su sad stručnjaci podijeljeni. Jedni ističu kako majčino mlijeko ima pozitivan uticaj na život djeteta, dok drugi zagovaraju uvođenje tvrde hrane u što ranijoj dobi, te napominju kako se prije toga svakako treba konsultovati s ljekarima.