Rijetki poremećaj
0

Dječaku odumire lice, ne zna se uzrok i nema lijeka

Sarajevo-x.com
Hank Gibbs (Foto: Fox)
Hank Gibbs (Foto: Fox)
Terri Gibbs nije mogla vjerovati šta se dešava njegovom devetogodišnjem sinu Hanku kad je jedne noći tokom 2008. godine počela da mu odumire jedna strana lica.

Hank je obolio od sindroma Parry-Romberg, rijetke bolesti koja uzrokuje atrofiranje i propadanje najčešće lijeve strane lica.

U početku je izgledalo kao osip, ali je nakon dvije godine počelo napadati i dječakovo oko, obraz i druge dijelove lica.

Hanku je potom ustanovljena dijagnoza, a za njegovu bolest nije poznat uzrok i nema joj lijeka, javlja Fox News. Iako bolest brzo napreduje, ne širi se dalje od lica, a stručnjaci kažu da takvi pacijenti moraju čekati da im koža lica potpuno odumre kako bi mogli ići na rekonstrukciju.

Doktori iz bolnice Lenox Hill na Manhattanu u New Yorku tri puta su operisali Hanka, te tvrde da u posljednjih godinu dana nisu zabilježili nastavak atrofije.

Hirurgu Johnu W. Siebertu najteže je palo kad ga je Hank pitao zašto mu mijenja lice i je li to zato što mu se njegov raniji izgled nije sviđao.

"Mislio sam da je shvatio. Mislio sam da zna šta bi se dogodilo. Ipak, on nije znao zašto mu operišemo lice i iako je njemu bilo jako teško, bilo je teško i za mene", ispričao je doktor.

Nakon godinu dana, tri operacije presađivanja kože s drugog dijela tijela i pređenih 30.000 kilometara, Hank je izašao iz bolnice i dobro se osjeća u svom domu u Sacramentu.

"Kad ga pitate, odgovorit će vam da je imao Parry-Romberg sindrom. On se smatra izliječenim", kaže njegova majka Terri.