Hrabra Connie Culp
0

Dvije godine nakon operacije spremna da se suoči sa svijetom

Sarajevo-x.com
Connie Culp
Connie Culp
Prije skoro dvije godine Amerikanka Connie Culp podvrgnuta je prvoj u nizu operacija skoro cijelog lica. Danas je spremna da se ponovo suoči sa ostatkom svijeta.
Connie prije i poslije operacije
Connie prije i poslije operacije
Kad se prvi put pojavila u javnosti u maju 2009. lice joj je bilo nateknuto. Govorila je tako da ju je bilo teško razumjeti, a koža joj je visila. Zahvaljujući vještim hirurzima klinike Cleveland, njen život se promijenio.

Kako javlja TV Fox, gospođa iz savezne američke države Ohio 2004. godine doživjela je pravu noćnu moru kad ju je suprug upucao u lice, ostavivši na njemu ogromnu rupu. Ostala je bez nosa, gornjeg dijela vilice i skoro slijepa.

Sada se ova ponosna baka oporavlja nakon finalne operacije, gdje su joj doktori otklonili višak kože oko vilice.

"Kao što smo i planirali, uklonili smo višak kože i zategnuli je, a to je njeno lice zaista promijenilo u normalno", objasnila je doktorica Maria Siemionow, koja je predvodila tim stručnjaka u toku 22-satne procedure zamjene 80 posto lica Connie Culp. "Mislim da se njene nervne funkcije lica jako dobro oporavljaju i da može jasno osjetiti kad je unuk poljubi u obraz."

Kako se njeni nervi regenerišu, tako uspijeva ponovo da se smije i govori dosta jasnije.

"Odlično se osjećam što mogu izaći vani, a da ljudi ne bulje u mene jer izgledam čudno", kazala je baka. "Ne dozvolite da vas iko ponižava jer ne izgledate baš kao i drugi."

Prva transplantacija cijelog lica izvedena je u Francuskoj 2005. godine. Pacijentica je bila Isabelle Dinoire, žena koju je unakazio njen pas. Od tada se takve operacije rade u klinikama širom svijeta.