Djeca depresivnih očeva imaju više problema u ponašanju

F
FENA
10.11.2011. u 19:02
0
0
Djeca depresivnih očeva imaju više problema u ponašanju
0
Djeca depresivnih očeva imaju više problema u ponašanju
Djeca depresivnih očeva imaju veće šanse za razvoj problematičnog ponašanja i emotivnih problema, pokazalo je američko istraživanje provedeno na više od 20.000 porodica.
To je pitanje posebno bitno sada kad je sve više nezaposlenih koji se nose s problemima izdržavanja porodice, a veliki broj vojnika vraća se iz Afganistana i Iraka s emotivnim problemima, kaže voditelj istraživanja Michael Weitzman s Medicinskog fakulteta na New York University.

Ranija istraživanja već su otkrila vezu između depresivnih majki i problema kod djece.

Prema istraživanju objavljenom u magazinu Pediatrics djeca su imala najveće šanse za razvoj problema kad je oboje roditelja patilo od depresije.

Naučnici su utvrdili da je 11 posto djece s depresivnim očevima imalo probleme u kući ili u školi, a 19 posto je imalo probleme ako je majka patila od depresije.

U slučajevima kada je oboje roditelja patilo od depresije istraživanje je pokazalo da probleme ima svako četvrto dijete.

U porodicama u kojima nijedan roditelj nije patio od depresije, a to je bilo devet od deset njih, broj djece s problemima u ponašanju i emotivnim problemima padao je na 6 posto.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: