Treba strpljenja
8

Dijete ne uspijevaju jer su rigorozne, manje i umjerenije promjene ishrane su efikasnije

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dijete koje se temelje na uskraćivanju hrane često uspijevaju samo kratkoročno, jer se izgubljeni kilogrami ubrzo ponovo vrate.

Nutricionistica Whitney Stuart kaže da većina dijeta ima stroga pravila i baziraju se na ideji manjeg unosa hrane, brojenja kalorija, konzumiranja hrane u određeno vrijeme itd., a ovakva pravila su, smatra ona, prosto neodrživa na duži period.

Ideja lišavanja hrane koja je sastavni dio mnogih dijeta daje osjećaj kontrole nad situacijom i osobe koje su na takvoj dijeti često razmišljaju na način: "Super, dosad nisam pojeo/la nijedan kolačić", ali samokontrolu je vremenom sve teže održati i uskoro će početi razmišljati na način: "Nisam pojeo kolačiće već dvije sedmice! Zaslužujem jedan!" Poslije se osjećaju loše jer se nisu uspjeli kontrolisati.

"Vi i vaš kvalitet niste određeni onim što jedete. Ovakvo razmišljanje je pogrešno", navela je Stuart.

Postoje stvari koje trebamo izbjegavati, naprimjer stalno konzumiranje nezdrave brze hrane, hrane s visokom koncentracijom šećera te velike količine alkohola.

"Ipak, ne bismo smjeli promovisati dijete bazirane na uskraćivanju hrane kao jedini način gubitka kilograma, jer postoje i drugi", rekla je.

Ona predlaže male, ali efikasne i dugoročno održive promjene te navodi kako je umjerenost u svemu najbitnija. Problem kod većine osoba je to što nemaju strpljenja za promjene za koje treba više vremena, a koje, gledajući dugoročno, donose bolje rezultate.