Zdravlje
9

Devet jednostavnih načina za borbu protiv stresa

Klix.ba
Ukoliko ste pod stresom i želite ga se osloboditi, postoje jednostavni načini da to ostvarite.

Smijeh

Uz svakodnevne poslovne i porodične obaveze ide i stres koji utječe na nas mentalno i fizički. Smijeh pomaže u borbi protiv stresa, tako da je korisno pogledati komediju, razgovarati s prijateljima, sjećati se smiješnih trenutaka i slično. Istraživanjem je dokazano da se glasnim smijehom povećava protok kisika do organa, poboljšava se cirkulacija, a time se smanjuje stres.

Provodite vrijeme s kućnim ljubimcem

Kućni ljubimci vam pružaju bezuslovnu ljubav, a provođenje vremena s njima je veoma korisno za zdravlje. Istraživanja su pokazala da, kada osoba provede nekoliko minuta s kućnim ljubimcem, njeno tijelo luči hormone poput serotonina prolaktina i oksitocina, koji poboljšavaju raspoloženje, a u isto vrijeme smanjuje lučenje hormona koji dovode do stresa. Rezultat je niži krvni pritisak, manja napetost i bolji imunitet.

Riješite se nereda

Ukoliko ste okruženi neredom, posebno u malom prostoru, to može pokvariti vaše raspoloženje i dovesti do stresa. Život u neurednom okruženju donosi neželjenu napetost. Eksperti tvrde da morate počistiti i urediti mjesto gdje živite kako biste se riješili stresa. Međutim, važno je da ne počnete čistiti sve odjednom, jer će to pogoršati stres. Počnite pomalo, a potom pređite na veće stvari. Čistoća i radinost će vam donijeti mnogo zadovoljstva.

Bavite se svakodnevnim kućanskim poslovima

Kućanski poslovi doprinose boljem raspoloženju, a možete ih raditi uz muziku. Tako ćete se zaštiti od stresa, nećete biti umorni, a potrošit ćete višak kalorija.

Pijte sokove

Naučnici kažu da vitamin C, koji je prisutan u soku od narandže, pomaže u borbi protiv stresa jer smanjuje nivo hormona stresa, kao što je kortizol. Sjetite se da sokovi bogati vitaminom C jačaju vaš imunitet.

Pjevajte

Pojačajte muziku i počnite pjevati, bez obzira na to koliko se loše osjećate u tom trenutku. Istraživanja su pokazala da pjevanje ljude čini sretnijim i oslobađa ih od stresa. Pjevanje poboljšava disanje, rad srca i imunitet.

Šetajte

Jedan od najboljih načina za borbu protiv stresa je vježbanje. Na taj način se tijelo potiče na proizvodnju endorfina, zbog kojeg se osjećate dobro.

Seks

Ukoliko vam je stres izgovor za apstinenciju od seksa, trebate imati na umu da seks zapravo oslobađa od stresa, snižava krvni pritisak, podiže samopouzdanje i povećava osjećaje intimnosti sa partnerom. Također, doprinosi boljem snu.

Dišite duboko

Nabavite mirise lavande ili ruzmarina i duboko dišite. Ubrzo ćete se opustiti, a nivo kortizola će se sniziti. Ukoliko ne volite ove mirise, onda se zadržite samo na dubokom disanju. Kisik će tako u većoj količini dospijevati u krvotok, što će vas smiriti i pomoći vam da pobijedite stres.