Opasne nuspojave
8

Da li ste znali: Simptomi i alergije koje izaziva penicilin

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kako piše Independent, penicilin je vrlo snažan antibiotik koji je kroz historiju pomogao velikom broju ljudi. No, kod velikog broja ljudi razvila se i alergijska reakcija na ovaj lijek. U nastavku vam donosimo listu simptoma i način borbe protiv alergije na penicilin.

Penicilin se primarno koristi za liječenje bakterijskih infekcija, uključujući upalu pluća, šarlah i infekciju ušiju.

Otkrio ga je škotski naučnik Aleksandar Fleming 1928. godine, a vjeruje se da je penicilin spasio blizu 200 miliona života otkako je prvi put počeo da se koristi kao lijek 1942. godine.

Uprkos širokoj upotrebi, mnogi vjeruju da su alergični na penicilin. Prema Američkoj akademiji za alergijsku astmu i imunologiju (AAAAI), jedan od deset pacijenata vjeruje da ima alergiju na penicilin.

Simptomi alergije na penicilin se obično javljaju sat vremena nakon uzimanja lijeka.

Uobičajeno je da se neželjeni efekti antibiotika mogu pogoršati zbog alergijskih reakcija, objašnjavaju stručnjaci.

Međutim, ako niste sigurni da li imate alergijsku reakciju na penicilin ili ne, postoje određeni znakovi na koje trebate paziti.

Blagi simptomi alergije na penicilin mogu uključivati ​​razvoj kožnog osipa, svraba, curenja iz nosa, nedostatka zraka i suznih očiju, navode ljekari. U rijetkim slučajevima osoba s alergijom na penicilin može razviti anafilaksiju, inače ozbiljnu alergijsku reakciju koja može da se pojavi veoma brzo.

"Cjelokupno tijelo je pogođeno, često u roku od nekoliko minuta od izlaganja supstanci koja uzrokuje alergijsku reakciju, ali ponekad se simptomi mogu javiti i sat vremena nakon uzimanja", navode iz organizacije.

Simptomi teške alergijske reakcije mogu uključivati otok u grlu ili ustima, promjenu srčanog ritma, bol u stomaku i poremećaj svijesti. Ukoliko osoba pati od anafilakse, potrebna je hitna medicinska pomoć.

Najjednostavnije rješenje za liječenje alergije na penicilin je potpuno izbjegavanje ovog antibiotika. No, ako ste uzeli lijek i imate alergijsku reakciju, onda vam ljekar može propisati antihistaminik u cilju suprotstavljanja neželjenim efektima.

Ako osoba ima ozbiljnu reakciju, bit će potrebna hitna medicinska pomoć, prenosi Independent.