Zdravlje
75

Da li je potez Angeline Jolie da odstrani dojke i jajnike ispravan?

Klix.ba
Angelina Jolie (Foto: EPA)
Angelina Jolie (Foto: EPA)
Odluka Angeline Jolie da ukloni grudi i jajnike kako bi preduprijedila rak možda zvuči ekstremno, ali ljekari kažu da je itekako opravdana.

"Da je Jolie moja pacijentica savjetovao bih joj da to uradi jer su njena mama, tetka i baka imale rak jajnika, a mama i rak dojke", kaže CNN-u doktor Otis Brawley, šef Američkog društva za rak.

Glumica nosi gen zbog kojeg ima 87 posto šansi za dobijanje raka dojke u jednom trenutku svog života.

S obzirom na to da je rekonstruktivna hirurgija dojki uznapredovala, kao i hormonski tretmani olakšavanja simptoma menopauze, glumica se znatno lakše odlučila na operaciju uklanjanja dojki i jajnika.

Direktorica Centra za kliničku genetiku raka iz Chicaga, Funmi Olopade, kazala je da stručnjaci ženama koje imaju visok rizik od dobijanja raka jajnika preporučuju njihovo uklanjanje nakon što završe s rađanjem.

"Ono što je Jolie uradila jako je važno kako bi se spasio njen život", rekla je Olopade dodavši da joj je drago što se glumica odlučila za ovaj potez.

Ipak, nije joj sasvim jasno zašto se glumica odlučila odstraniti drugi s obzirom na to da je mogla eventualnu bolest držati pod kontrolom redovnim pregledima magnetnom rezonancom.

"Imamo dobra iskustva s pacijentima koji su prolazili takvu rutinu", rekla je ona.

Brawley je dodala da zahvati koje je uradila Jolie vjerovatno ne bi bili prihvatljivi osobama koje imaju drugu vrstu gena, jer neke žene nose gen koji daje samo 15 posto šansi od obolijevanja.

"Plašim se da bi se žene koje imaju nizak rizik od obolijevanja mogle odlučiti za operaciju kao Jolie, a to bi za njih bilo ravno samoubistvu, jer uz redovne mamografije i uzimanje tamoxifena one neće dobiti rak", govori Brawley.