{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nakon mastektomije Angelina Jolie uklonila i jajnike

24.3.2015. u 08:14
49
37
Nakon mastektomije Angelina Jolie uklonila i jajnike
49
Nakon mastektomije Angelina Jolie uklonila i jajnike
Foto: EPA
Poznata glumica Angelina Jolie otkrila je kako je uklonila jajnike nakon što su ljekari detektovali moguće znake raka.
Oskarovka je pisala o svojoj odluci u kolumni New York Timesa. Jolie je imala i dvostruku mastektomiju 2013. godine nakon što je saznala da ima BRCA1 gen koji znatno povećava šansu za razvoj raka dojke ili jajnika.

U tekstu je napisala kako je prošle sedmice odlučila ukloniti jajnike jer su joj ljekari rekli da određeni broj markera ima povećane vrijednosti i da svi urađeni testovi upućuju na to da bi se moglo raditi o ranoj fazi raka.

"Prošla sam kroz ono kroz šta su, pretpostavljam, prošle mnoge žene. Rekla sam sebi 'ostani mirna, budi jaka' i nisam imala razlog da mislim kako neću živjeti dovoljno dugo da vidim svoju djecu kako rastu i upoznam svoje unuke", napisala je.

U kolumni "Dnevnik operacije" pisala je o historiji raka u svojoj porodici.

"U mom slučaju su se ljekari Istoka i Zapada složili da je najbolja opcija da uklonim grudi i jajnike jer je gen BRCA1 visok i tri žene u mojoj porodici su umrle od raka. Moj ljekar je kazao da trebam na preventivnu operaciju 10 godina prije nego se pojavio rak u ženskom dijelu moje familije. Mojoj majci je konstatovan rak jajnika kada je imala 49 godina, ja sada imam 39", napisala je Jolie.

Jolie su od raka umrle majka, baka i tetka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: