Zdravlje
0

Čišćenje zuba koncem vam može pomoći u održavanju kilaže

Klix.ba
Čišćenje zuba koncem je nešto što biste svakako trebali raditi, ne samo zbog higijene usne šupljine, već zbog vašeg dobrog zdravlja općenito.

Istraživanje u SAD-u je pokazalo da samo 49 posto ispitanika koristi konac za zube, određeni procenat ispitanika konac koristi povremeno, a 10 posto njih ga nikada ne koristi niti je koristilo.

Pored toga što će konac za zube štititi vaše cjelokupno zdravlje, to vam također može pomoći i da dovedete kilažu u red, tvrde istraživači.

Doktor Mark Burhenne savjetuje vođenje računa o higijeni usta upravo koncem za zube, kako biste spriječili upalu desni, iritacije i upale zubnog mesa.

Istraživači su, tvrde, eksperimentiranjem i proučavanjem životinja utvrdili da postoji veza između upale desni i pretilosti, odnosno viška kilograma. Naime, životinje koje su navodno imale upaljene desni bile su debele, a nakon što su im zaliječene desni, počele su gubiti na težini.

Najjednostavnije objašnjenje za to bi bilo da je upala desni kod njih uzrokovala stres, što je dovelo do poremećaja metabolizma. Naučnici objašnjavaju i to da, kada su masne ćelije pod upalom onda se ne može kontrolirati inzulin, pa se glukoza taloži u vidu masnih naslaga, prenosi Glamour.