"Ljudi zaboravljaju da živimo u globalnom svijetu gdje hrana dolazi sa svih krajeva svijeta. Hrana, prije nego dođe na naš sto, prođe milion drugih stolova", kaže potparol Centra za prevenciju bolesti u Sjedinjenim Američkim Državama, a prenosi Huffington Post.
Prošlog mjeseca zabilježeno je trovanje u 20 američkih država bakterijom Listeria monocytogenes što je moglo biti spriječeno da su ljudi oprali ruke i hranu koju su konzumirali.
Stručnjaci širom svijeta upozoravaju da uvjeti u kojima držimo naše namirnice određuju kakav je kvalitet hrane koju unosimo u naš organizam. Oni također upozoravaju kako na ličnu tako i na higijenu frižidera koja je izuzetno bitna.
Preporučljivo je koristiti više daski za rezanje, odvojeno za sirovo meso i povrće kako bi se spriječile zarazne bolesti.
Kada je riječ o običnom pranju ruku, svi tvrde da to rade svakako i da im to niko ne treba govoriti. Ljekari ipak savjetuju da ruke, čak i kada mislite da ste ih dobro oprali, operete još jednom.