Zdravlje
5

Čaša vina dnevno pomaže ženama oboljelim od raka dojke

Klix.ba
Žene oboljele od raka dojke mogu popiti čašu vina dnevno, bez straha da će to umanjiti njihove šanse u borbi protiv bolesti. Istraživači tvrde da će im ta čaša čak i pomoći, budući da smanjuje rizik od srčanih oboljenja.

Nova studija američkih naučnika mogla bi pomoći ženama kojim je dijagnosticiran rak dojke. Ranija istraživanja krivila su alkohol za više od 10 posto slučajeva raka svake godine. Smatra se da je blizu pet posto slučajeva raka dojke izazvano konzumiranjem alkohola.

Dosadašnje studije pokazale su da nekoliko pića dnevno povećava rizik za obolijevanje od raka dojke za 20 posto. Još uvijek nije jasno kako tačno alkohol utječe na obolijevanje od raka dojke, ali se smatra da to ima veze sa povećanjem nivoa estrogena u tijelu.

Nova studija pokazala je da jedna čaša dnevno prije i poslije dijagnoze nema utjecaja na ovo oboljenje, ali zato znatno smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Budući da su srčana oboljenja najčešći uzrok smrti među oboljelim od raka dojke, čaša vina dnevno mogla bi spasiti mnoge živote.

Pivo i žestoka pića nemaju takav utjecaj i mogu prilično naškoditi zdravstvenom stanju oboljelih žena.

Studiju, objavljenu u Časopisu kliničke onkologije, vodila je Polly Newcomb, voditeljica Programa za prevenciju raka u Centru Fred Hutchinson u Seattleu (SAD).