Čak i jedno alkoholno piće dnevno može dovesti do povećanja krvnog pritiska

Klix.ba
13.3.2019. u 22:12
5
42
Čak i jedno alkoholno piće dnevno može dovesti do povećanja krvnog pritiska
5
Čak i jedno alkoholno piće dnevno može dovesti do povećanja krvnog pritiska Ilustracija: Shutterstock
Najnovija istraživanja ukazuju na to da samo jedno alkoholno piće ili dva u toku dana može biti povezano s rizikom od nastanka povišenog krvnog pritiska, prenosi Health24.
Prethodne studije su došle do zaključka da mala količina alkohola može pomoći radu vašeg srca, ali rigorozna nova istraživanja sugeriraju suprotno. Naime, otkriva se da je čak jedno piće ili dva na dnevnoj bazi povezano s povišenim krvnim pritiskom.

"Mislim da će ovo biti prekretnica za kliničku praksu, kao i za buduća istraživanja, obrazovanje i javnu zdravstvenu politiku u vezi s konzumacijom alkohola", rekao je glavni autor studije dr. Amer Aladin, kardiolog.

Ovo je prva studija ove vrste koja pokazuje da teška i umjerena konzumacija alkohola jednako mogu povećati šanse za nastanak hipertenzije. Naime, Aladinov tim je otkrio da čak i umjerena konzumacija alkohola, sedam do 13 pića sedmično, povećava izglede za nastanak povišenog krvnog pritiska.

U istraživanju je učešće uzelo više od 17.000 odraslih Amerikanaca, a otkriveno je da su umjereni konzumenti imali 53 posto veću vjerovatnoću za razvijanje hipertenzije prvog stepena i dva puta veću vjerovatnoću da će imati ozbiljniju hipertenziju u drugom stadiju u usporedbi s ljudima koji ne piju.

Također, teški alkoholičari imali su 69 posto veću vjerovatnoću da će imati hipertenziju prvog stepena u odnosu na ostale. Nalazi su se odrazili i na prosječna očitavanja krvnog pritiska, čije su vrijednosti znatno bile poremećene.

Studija će biti službeno predstavljena 17. marta u New Orleansu. Iako istraživači nisu uspjeli da dokažu uzroke i posljedice nastanka ovih stanja, oni su istakli da su uzeli u razmatranje i druge faktore rizika za povećanje krvnog pritiska kao što su starost, spol, rasa, socijalni faktori i sveukupan rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (42)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: