Hrana za atraktivan izgled
0

Budite seksi, jedite voće i povrće

Sarajevo-x.com
Najnovija studija potvrdila je da nam ne trebaju skupi preparati i mukotrpne vježbe da bismo izgledali atraktivno, potrebno je samo da uzimamo dovoljne količine voća i povrća. Naime, zdrava prehrana je krucijalna je za postizanje željenog izgleda, tvrde istraživači sa univerziteta Bristol i St. Andrews u Velikoj Britaniji koji su ustanovili da boja nečijeg tena utiče na to koliko zdravo i atraktivno izgledamo.

U istraživanju je učestvovalo ukupno 54 ispitanika koji su koristeći se posebnim softverom manipulisali sa bojom kože muškaraca i žena bijele puti, kako bi oni prema njegovoj percepciji izgledali što zdravije. Oni su tokom zadatka odlučili da pojačaju ili rumenilo ili zlatnu boju tena.

Rumena boja tena ukazuje na zdravo srce i pluća. S druge strane, privlačnost tzv. 'zlatnog tena' može se objasniti prisustvom pigmenta karotena kojeg dobijamo iz voća i povrća.

Ovi pigmenti su snažni oksidansi koji apsorbuju opasne komponente koje tijelo prozvodi dok se bori sa nekom bolešću. Oni također igraju bitni ulogu kada je u pitanju naš imunološki i reproduktivni sistem te nas štite od raka, navodi Live Science.

"Smatra se da je sunčanje najbolji način da poboljšate svoju boju tena, ali naše istraživanje pokazuje da je život sa odgovarajućom ishranom bogatom voćem i povrćem ima puno bolji efekat", kazao je doktor Ian Stephen, istraživač na Univerzitetu u Bristolu.

On poručuje da je za atraktivan izgled jednako važno kakvu hranu unosimo u organizam i u kojim količinama. S tim u vezi, on zaključuje da je jedini prirodan način na koji možemo učiniti našu kožu zdravijom jeste da jedemo što više voća i povrća.