{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Britanac se uspješno oporavlja nakon što mu je srce stalo čak 17 puta

28.11.2013. u 14:21
1
3
Britanac se uspješno oporavlja nakon što mu je srce stalo čak 17 puta
1
Britanac se uspješno oporavlja nakon što mu je srce stalo čak 17 puta
John Gilmartin
Britanac John Gilmartin (41) čudesno se oporavlja nakon što mu je u svega nekoliko minuta srce stalo 17 puta, objavio je BBC.
Gilmartinu je na putu prema bolnici Royal Derby srce stalo 11 puta, a dr. Gareth Hughes je rekao da pacijenti koji dožive slične probleme gotovo uvijek kao posljedicu imaju neurološko oštećenje. Njegov novi pacijent ranije nije imao problema sa srcem, a nakon onoga što ga je zadesilo u svega nekoliko minuta može biti sretan što je preživio.

Nesvakidašnji slučaj se dogodio u septembru, kada je Gilmartinu pozlilo, zbog čega je odlučio leći i odmoriti se, a kasnije se probudio na intenzivnoj njezi.

"Nikada nisam imao nikakvih zdravstvenih problema, uvijek sam bio zdrav. Moja porodica je bila uplašena, supruga mi je kod kuće napravila kardiopulmonalnu reanimaciju i spasila me, a onda su došli medicinari. Bez KPR-a bih vjerovatno pretrpio oštećenje mozga", izjavio je Gilmartin.

Medicinari su 11 puta morali reanimirati Gilmartina elektrošokovima na putu do bolnice, a u bolnici mu je srce stalo još šest puta i to tokom operacije u kojoj mu je u srce ugrađena mala pumpa.

"Vrlo je rijetko da imamo ovako uspješan ishod. Ne samo da je preživio, nego je neurološki netaknut. Činjenica je da se radi o mladom čovjeku koji se može oporaviti. Nema razloga da ne nastavi živjeti dug i lijep život", kazao je dr. Hughes.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: