Svijet
0

Medicinsko čudo: Probudio se iz kome nakon četiri mjeseca i počeo pričati

Klix.ba
Šesnaestogodišnji Ryan Smith iznenadio je ljekare i svoju porodicu kada je nakon četiri mjeseca kome otvorio oči i progovorio. Smith je imao tešku povredu glave nakon što je pao s bicikla i ljekari mu nisu davali velike šanse za oporavak.

Tinejdžer je bio u bolnici otkako je doživio nesreću u selu Chapel St Leonards u Velikoj Britaniji 22. jula. Njegov otac Mark objavljivao je dirljive fotografije svoga sina koji je bio u komi. Svaki dan je provodio uz njega zbog toga što su mu ljekari rekli da Ryan možda neće preživjeti.

No, prošli petak porodica Smith je "ponovo rođena" kada je Ryan otvorio oči i kazao: "Zdravo mama i tata".

Njegova 21-godišnja sestra Rachel snimila je dirljivi momenat kada je Ryan uspio zagrliti svog ushićenog oca.

"To je bilo nevjerovatno. Od trenutka kada su mi rekli da možda neće preživjeti do momenta u kojem me grli. To ću pamtiti zauvijek jer je to bio najbolji zagrljaj u mom životu. Motorika mu je dobra, vid mu je dobar, dobro čuje, ali je dug put pred njim da se potpuno oporavi", rekao je otac.

Ryana sada čeka šestomjesečna rehabilitacija, a njegovi roditelji zalagat će se za pooštravanje zakona kojim će biciklisti biti prisiljeni da nose kacige, koju Ryan u trenutku nesreće nije imao.