U hrani je zdravlje
11

Borovnice i avokado su idealne namirnice za optimalan rad mozga

M. A.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Mozak je organ ljudskog tijela koji u prosjeku troši najviše energije. Samo na njegov rad u toku dana potroši se oko 20 posto unesenih kalorija, tako da on treba kvalitetno "gorivo" u vidu zdrave ishrane kako bi optimalno funkcionirao.

Mnogi od nas znaju da je riba namirnica koja napaja naš mozak, a neki idu i korak dalje kada je riječ o morskim plodovima te sve češće posežu za masnim vrstama riba, znajući da su one zaista dobre i zdrave.

Međutim, riba sigurno ne može biti jedina vrsta hrane koju naš mozak treba da bi funkcionirao na optimalan način. Sigurno je i našem mozgu potrebna raznolikost kada je riječ o vitaminima i mineralima koje dobija iz različitih namirnica.

Kao što je već rečeno, riba je dobar izbor ako želite poboljšati rad mozga, pošto ona sadrži omega-3 masne kiseline koje pospješuju protok krvi u mozgu te poboljšavaju kognitivne funkcije.

Isto tako, nešto veća količina kakaa koju možemo pronaći u tamnoj čokoladi također može spriječiti opadanje kognitivnih funkcija koje dolazi sa starenjem.

Borovnice su bobičasto voće koje ima dobra antioksidativna svojstva te uveliko poboljšavaju komunikaciju među moždanim ćelijama, piše Health24.

S druge strane, smeđa riža u sebi sadrži veliku količinu vitamina E koji je koristan u sprečavanju nastanka Alzheimerove bolesti. Osim vitamina E, učinkovit je i vitamin B koji se nalazi u jajima.

Avokado je "dar prirode" jer je zdrav izvor nezasićenih masti, a dokazano je da je učinkovit u regulaciji krvnog pritiska te poboljšanju rada mozga.