WebDr.ba
323

Bh. ljekari pokrenuli medicinski portal: Naš narod je očajno zdravstveno prosvijećen

A. P.
Grupa medicinskih profesionalaca, koji već godinama rade na portalu za kontinuiranu medicinsku edukaciju ljekara i farmaceuta, pokrenula je i portal za stanovništvo s brojnim korisnim tekstovima i s ciljem veće edukacije.

Portal WebDr.ba pokrenut je u doba kada svjedočimo poplavi informacija iz raznih pravaca i očajnoj zdravstvenoj prosvijećenosti ljudi.

"Google, socijalne mreže, informativni portali... praktično smo zatrpani obiljem inormacija koje sežu od banalnosti do iznimno vrijednih. U ovakvoj digitalnoj džungli posebno profitiraju različiti kvazieksperti koji vrlo često plasiraju pseudonaučne informacije (pseudonaučno: izgleda i zvuči pametno, a ustvari je potpuno neutemeljeno) iz područja medicine i uopće zdravstvene tematike. Kao rezultat toga imamo problematičnu činjenicu da prosječan čovjek u BiH kada traži zdravstvenu informaciju na internetu ili kada mu se ona jednostavno nudi putem društvenih mreža, ne može da razluči šta je istina, a šta laž. A to može biti potencijalno opasna situacija. Još je Mark Twain jednom rekao da treba biti oprezan kada se čitaju medicinske knjige, jer se može desiti da umrete od štamparske greške", kazao je prof. dr. sc. Nermin Salkić s UKC Tuzla, glavni urednik i osnivač portala WebDr.ba.

On i kolege smatraju da je bh. internet nebu potreban ovakav izvor medicinskih i zdravstvenih informacija, s tekstovima koje potpisuju eksperti, medicinski, zdravstveni, nutricionistički stručnjaci, a koji će dati valjane, provjerene i tačne informacije i savjete.

"Portal Web Doktor (webDR.ba) je zdravstveni portal iza čijeg uredništva stoje provjereni medicinski stručnjaci iz naše zemlje i šire - ljudi koji imaju zadatak i misiju da podignu zdravstvenu prosvijećenost našeg stanovništva i da kroz digitalne kanale pruže nezavisne i provjerene medicinske i zdravstvene savjete, upute i objašnjenja. Samo s jednim ciljem - da s pouzdanim informacijama naši posjetitelji dođu do boljeg zdravlja. Otuda i moto portala 'Pouzdane informacije za bolje zdravlje'", istakao je Salkić.

Među autorima portala su stručnjaci iz oblasti pedijatrije, otorinolaringologije, pneumoftiziologije, oftalmologije, gastroenterologije, interne medicine, nutricionizma...