Promo
8

Ayurveda: Drevna mudrost u vrijeme pandemije

Shutterstock
Nakon izbijanja Covida-19, čovječanstvo diljem planete se ujedinilo da izolira i ukloni virus. Jačanje prirodnog odbrambenog sustava tijela, imuniteta, igra važnu ulogu u održavanju optimalnog zdravlja.

Predbolnički tretmani i rane terapije koje potiču iz jedne velike tradicije kao što je Ayurveda su komplementarni i integrativni faktori koji svojom snagom doprinose postojećim metodama i na raspolaganju su suvremenom čovjeku. Na ovom linku se nalazi nacionalni Klinički protokol za kontrolu Covida-19 utemeljen na Ayurvedi i yogi koji sadrži smjernice o preventivnim mjerama za očuvanje zdravlja, a koji je objavilo Ministarstvo Ayush pri Vladi Indije.

Ayurveda, kao znanost o životu, promiče darove koje nam priroda nudi za vođenje zdravog i sretnog načina života. Opsežno znanje Ayurvede utemeljeno na preventivnoj brizi proizilazi iz koncepata dinacharye, dnevnog režima, i ritucharye, sezonskog režima, za održavanje zdravog načina života. To je znanost utemeljena na korištenju biljaka. Na svakoj stranici klasičnih ayurvedskih djela naglašavaju se jednostavnost svijesti o samome sebi i sklad koji svaki pojedinac može ostvariti podizanjem i održavanjem imuniteta.

Kliničke studije su ustanovile da neki ayurvedski preparati kao što su ashwaganda (withania somnifera), karanfilić (sizigium aromaticum) i guduchi (tinospora cordifolia) imaju svojstva koja dovode u sklad protuupalno, protuvirusno i imunološko djelovanje što pomaže u zaštiti protiv Covida-19.

Ministarstvo AYUSH preporučuje smjernice za brigu o sebi u obliku preventivnih zdravstvenih mjera, kao i mjera za jačanje imuniteta, uz poseban osvrt na zdravlje respiratornog sustava. Njih podržavaju kako ayurvedska literatura, tako i naučne publikacije. Jedna grupa mađarskih doktora/naučnika je pripremila kritički članak koji opisuje ulogu alternativnih terapija, tj. Ayurvede, fitoterapije, homeopatije, itd., u prevenciji, upravljanju i liječenju Covida-19 u predbolničkoj fazi, koji ujedno predlaže i jačanje imuniteta putem Ayurvede, biljaka i uvaraka. Članak je objavljen u znanstvenom žurnalu (J Med Healthcare 2020/Scientific Journal) i može mu se pristupiti na sljedećem linku.

Ministarstvo AYUSH je također objavilo odgovarajuće Upute, a premijer Indije je na Twitteru objavio poruku o blagodetima Ayurvede.

Indijska ambasada u Budimpešti vodi AYUSH informacijsku ćeliju koja organizira redovne ayurvedske konsultacije s ayurvedskim liječnikom u Budimpešti. U ovo vrijeme Covida-19 konsultacije se održavaju preko interneta prema unaprijed zakazanom terminu. U decembru 2019. u Budimpešti je obilježen Dan Ayurvede koji su posjetili ugledni građani Indije i Mađarske. Ove godine usljed pandemije, događaj je organiziran online 9. novembra 2020. godine.

Dan Ayurvede 2020 će se globalno obilježiti 13. novembra 2020. Uvaženi premijer Indije, gospodin Narendra Modi, će predsjedavati proslavom.

Indija i Mađarska su potpisale Memorandum o razumijevanju na polju tradicionalnog sistema liječenja, a Sveučilište u Debrecenu je u skladu s tim ugostilo predsjedavajućeg Katedre za Ayurvedu.

Uzimajući u obzir potencijalne blagodeti indijskog tradicionalnog sistema liječenja - Ayurvede u pružanju pomoći kod bolesti nastalih zbog suvremenog načina života te njene mjere za jačanje imuniteta, vidimo da starodrevna mudrost Ayurvede zauzima važno mjesto u pogledu zdravog i uspješnog načina života suvremenog čovjeka.