{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Američki naučnici tvrde: Odrastemo tek sa 25 godina

F
18.2.2015. u 14:48
52
70
Američki naučnici tvrde: Odrastemo tek sa 25 godina
52
Američki naučnici tvrde: Odrastemo tek sa 25 godina
Novo američko istraživanje, koje je proučavalo promjene u mozgu mladih, pokazalo je da odrastemo tek s 25 godina života, prenosi britanski list Independent.
Ranije se smatralo da odrasla dob počinje ranije ali snimanja mozga pokazala su da adolescentne želje za izazovima i novinama, koje su po ranijim spoznajama bile na vrhuncu u dobi od 15 godina, traju još godinama.

Takva hiperaktivnost u određenim dijelovima mozga kod adolescenata intenzivira se svakim odlaskom iz doma i brigom za sebe, kaže psihijatrica Beatriz Luna s medicinskog fakulteta u Pittsburghu.

Naučnici su utvrdili da se hiperaktivnost dijela mozga poznatog kao striatum, koji je zadužen za stimuliranje i nagrade, nastavlja do sredine 20-ih godina života.

Naučnici smatraju da tipične odgovornosti odraslih poput stalnog posla, finansijskih obaveza i podizanja porodice "smiruju" tu hiperaktivnost. Luna kaže istraživanje njezina tima pokazuje kako je prag odrasle dobi "bliži 25. godini života".

Kod tinejdžera dio mozga odgovoran za avanturizam radi zajedno s centrom za planiranje kako bi se pojačala znatiželja i sklonost eksperimentiranju.

"Potraga za novim spoznajama uočava se kod svih životinjskih vrsta i ljudskih društava", kaže Luna. Taj moždani proces omogućava mladima da sami istražuju a "ne pitaju uvijek mamu i tatu".

"To znači da kad zahtjevi okoline postanu takvi da morate postati odgovorna odrasla osoba, odnosno da morate preuzeti pune odgovornosti, mozak dobije signale da se prilagodi jer trebate stabilnost i pouzdanost", kaže Luna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: