Promo
339

ALEA Genetički Centar certificiran za visoko kompleksna molekularna testiranja

Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Centar za genetsku dijagnstiku iz Sarajeva, AGC - ALEA Genetički Centar, je nedavno privukao pažnju evropske akademske zajednice, nakon što je postao certificiran za visoko kompleksna molekularna testiranja.

AGC - ALEA Genetički Centar je certificiran eksternom kontrolom kvalitete u onkogenetici od strane EQA (External Quality Assurance) iz Leuvena, Belgije i EMQN (European Molecular Quality Network) iz Velike Britanije. Organizacija, protokoli i instrumenti ovog centra su CE - IVD (European Certificate - In vitro diagnostics) što je bio preduslov da bi dobili potvrdu kvalitete koja im je omogućila pristup evropskom tržištu, kao i da nalazi ove zdravstvene ustanove budu validni u svim zemljama Evropske Unije.

ALEA Genetički Centar u svojoj ponudi ima širok spektar analiza, uključujući: prenatalne testove, analize vezane za genetski uslovljen gubitak trudnoće i sterilitet, molekularnu dijagnostiku spolno prenosivih bolesti i uroloških patogena, forenzičke analize, analize genetski diktiranih vaskularnih bolesti, onkogenetske analize (genetika tumora), analize za personaliziranu terapiju, kao i dijagnostiku rijetkih oboljenja. "Laboratorija je trenutno jedina u regiji certificirana za izvođenje neinvazivnog prenatalnog testa zadnje generacije sa CE (Europe an Certificate) certifikatom - NIPT (Non-invasive prenatal test), čija je dijagnostička metoda bazirana na sekvenciranju nove generacije (NGS - Next Generation Sequencing), a senzitivnost detekcije trisomija i determinacije spola je veća od 99%", navodi se u saopštenju.

"Medicina danas zahtijeva multidisciplinarni pristup u dijagnostici, prognozi i tretmanu bolesti. Genetika je omogućila neviđeni napredak sveukupne medicinske dijagnostike i terapije. Analize humanog genoma daju odgovor na mnoge promjene i pojave, anomalije, bolesti, na koje dosadašnja medicina to nije bila u mogućnosti. Zbog neadekvatne dijagnostike događalo se da pacijent, čak i iz ustanova najvišeg medicinskog ranga, bude otpušten bez validne dijagnoze ili sa pogrešnom dijagnozom. Personalizirani pristup pacijentu i oboljenjima je opće prihvaćena budućnost medicine, a za to su neophodne visoko sofisticirane metode instrumentalne analize", poručuju uposlenici ALEA Genetičkog Centra.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Uposlenici ovog Centra nadalje pojašnjavaju kako konvencionalna medicina, u svojoj osnovi, ima dijagnozu, terapiju i prevenciju. Nažalost, ponekad se reaguje kasno kada se simptomi oboljenja pojave. Posljedice ovakvog pristupa su kasno postavljena dijagnoza, zakašnjela terapija, a time i slabiji rezultati liječenja, loša prognoza, visoka smrtnost i invaliditet. Zahvaljujući dostignućima biomedicine, genetike i informatičkih tehnologija, danas su na raspolaganju laboratorijske metode koje omogućavaju ranu dijagnostiku, kao i detekciju genetske predispozicije na veliki broj oboljenja. "Aplikacija genetike u svakodnevnoj medicini omogućava posmatranje organizma kao jedinstvene cjeline i omogućava pronalazak uzroka pojave različitih simptoma na nivou genetskog koda s ciljem održavanja zdravlja bolesnika kroz prevenciju prije pojave prvih simptoma oboljenja. Posebnost je visoko individualizirani pristup pacijentu, personalizirana medicina, što povećava izglede za njegov potpuni oporavak", pojašnjavaju iz ALEA Genetičkog Centra.

"Zdravstvena ustanova Alea Dr Kandić je prva prepoznala značaj ovakvog pristupa pacijentu i u saradnji sa Dr. sc Konjhodžić Rijadom je osnovala prvi certificirani regionalni molekularni dijagnosticki centar. Centar pruža širok dijapazon usluga iz oblasti molekularne biomedicine, uključujući genetičke analize kreirane prema potrebama pacijenta i u svrhu njegove uspješne borbe sa bolešću, često čak i prije njenog fizičkog pojavljivanja. Centar ujedno obavlja i genetsko savjetovanje, koje može biti prenatalno, onkogenetsko ili nasljedno, do dizajniranja personaliziranih testova prema potrebama pacijenta", navodi se u saopštenju.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

"Uz različite metode sekvenciranja genetskog materijala, uključujući i NGS (Next Generation Sequencing) metodologiju, preko posebno dizajniranih genetskih panela, AGC - ALEA Genetički Centar je u mogućnosti detektirati predispozicije za buduće bolesti prije njihovog pojavljivanja ili otkriti bolest u ranoj fazi, što omogućava brži i uspješniji tretman. Upotreba genetskog analiziranja u kliničkoj praksi je od neprocenjivog značaja za bolesnika i zajednicu. ALEA Genetički Centar za onkološka ispitivanja koristi i DD-PCR tehnologiju (droplet digital PCR) čiji je prag detekcije mutacije 0,01% i predstavlja trenutno jedinu takvu platformu u regiji. Kod većine tumora, tkivna biopsija predstavlja skup, bolan i potencijalno rizičan zahvat za pacijenta, koji se mora ponoviti nekoliko puta tokom dijagnostike i liječenja. Koristeći se analizom likvidne biopsije, za koju je dovoljna samo jedna epruveta krvi, takvi rizici su izbjegnuti, dok je, u isto vrijeme, svaki test dizajniran za analizu mutacija specifičnih za rak dojke, debelog crijeva, pluća itd.", navodi se u saopštenju centra.

"Kako bi pratili dostignuća moderne medicine i pacijentima pružili savremene pristupe i protokole za liječenje raznih oboljenja, Zdravstvena Ustanova Alea Dr Kandić se odlučila za formiranje ovakvog centra, koji nakon dvije godine mukotrpnog rada i planiranja sada radi sva visoko kompleksna testiranja u Sarajevu. Ovakav pristup i praksa svrstava AGC - ALEA Genetički Centar u rang sa velikim svjetskim renomiranim centrima", poručuju uposlenici ove zdravstvene ustanove.

Najmodernija oprema te visoko obrazovan i motivirani kadar su garancija uspješnosti u visoko individualiziranom - personaliziranom pristupu svakoj bolesti i pacijentu, što je ujedno i moto ove ustanove.

Sve informacije možete dobiti putem telefona 033/671234, 033/538100, 061-272242 ili 061-351821 ili upitom na mail: alea.genetickicentar©gmail.com ili [email protected].