Istraživanje
20

Akupunktura uzrokuje gubitak kilograma jer stimulira hormon koji potiskuje apetit

Klix.ba
Akupunktura uzrokuje gubitak kilograma jer stimulira hormon koji potiskuje apetit, navodi se u novoj studiji.

Antička kineska metoda mogla bi pomoći ljudima da izgube i do 7,2 kilograma za samo dva mjeseca. Istraživanjem je otkriveno da je 16 sesija akupunkture sasvim dovoljno da se izgube kilogrami bez drastičnih promjena u dijeti ili rutini vježbanja.

Istraživači tvrde da antička praksa zabijanja igala u tijelo stimulira proizvodnju hormona serotonina koji ima veliku ulogu u apetitu i kontroli raspoloženja. Također, razbija masnoće.

U istraživanju su učestvovale 72 osobe koje su bile u kategoriji pretilih. Podijeljene su u dvije grupe - kontrolnu i grupu koja je osam sedmica podvrgavan akupunkturi. Teraputi su se fokusirali na tačke na abdomenu, donjim udovima i ušima. Ove tačke mogu obnoviti i harmonizirati protok energije u crijevima, te transformirati tjelesnu tekućinu i izbaciti sluz.

Grupa koja je podvrgnuta tretmanu je u prosjeku izgubila 2,47 kilograma dok je jedna osoba izgubila 7,2 kilograma.

"Ovo istraživanje daje preliminarne dokaze o učinkovitosti i sigurnosti akupunkture u kontroli težine u Hong Kongu. Nudi i istraživačku osnovu za buduća klinička istraživanja u smjeru korištenja akupunkture u suzbijanju pretilosti", rekla je dr. Zhong Lidan, asistentica sa Univerziteta Baptisti u Hong Kongu.