Dr. Rakesh Zope
10

Ajurvedski konsultant iz Indije u Mostaru: Čovjek je ono što jede, a u BiH ima dobre energije

Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Ajurvedski konsultant iz Indije dr. Rakesh Zope u Mostaru je održao predavanje o ishrani navodeći kako je ona osnova zdravog života.

Tom prilikom je kazao kako je ''čovjek ono što jede'', jer način ishrane prema njegovim riječima djeluje na ponašanje, osjećaje i na um čovjeka, premda toga mnogi nisu ni svjesni.

"Zdravo tijelo sačinjeno je od zdrave hrane", ustvrdio je tokom prezentacije, te pojasnio primjerima koji potvrđuju da se i bolesno tijelo bolje oporavlja uz određene terapije ako se primjenjuje određeni način ishrane.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Balans tijela, duha i energije

Prema tim pokazateljima, kako ističe, jasno je da način ishrane djeluje na svaku osobu i da je čovjek ono što jede.

Govoreći o tome kako hrana djeluje i na osjećaje i na um čovjeka, pojasnio je kako određena hrana djeluje na osobe tako da se osjećaju energično, dok se osjećaju suprotno tome ako jedu drugu hranu.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

"Dobra energija dolazi iz dobre hrane", ustvrdio je navodeći kako je u Bosni i Hercegovini prepoznao dobru energiju i dobru hranu.

Ističe kako primjećuje raznovrsnost i bogatstvo tradicionalnih jela i kvalitetnu ishranu u BiH te napominje da to treba očuvati, ali i znati pravilno unositi u organizam.

"U drugim zemljama ljudi su izgubili konekciju s ishranom i traže je", kazao je između ostaloga navodeći kako zbog toga savjetnici za jela - nutricionisti imaju pune ruke posla.

No njegov rad temelji se na očuvanju ili uspostavi balansa tijela, duha i životne energije.

Održati zdravlje i spriječiti bolesti

Ayurveda je jedna od najstarijih holističkih metoda liječenja koja se u Indiji razvija više od 5.000 godina, što podrazumijeva pisane dokumente o njoj dok praksa datira mnogo ranije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Holistička medicina objedinjuje osobu u cjelini i u procesu liječenja djeluje na tijelo, duh i životnu energiju.

U Indiji se ova medicina izučava na fakultetima, a neke koledže za Ayurvedu priznaju Centralno medicinsko vijeće Indije, ministarstvo zdravlja i vlada Indije.

S jednog takvog koledža je dr. Rakesh Zope, ajurvedski ljekar, konsultant i istraživač sa Sri Dharmasthala Manjunatheshwara koledža za Ayurvedu te magistar ajurvedske herbologije.

Predavanje je održao u Centru za kulturu u Mostaru razgovarajući s posjetiteljima o onome što ih najviše zanima kada je riječ o načinu ishrane i održavanju zdravog tijela, duha i energije.