Britanske srednje škole
0

11-godišnjim djevojčicama dostupni testovi za trudnoću

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U srednjim školama širom Velike Britanije, u sklopu vladine strategije smanjenja tinejdžerskih trudnoća i abortusa, djevojčicama će biti omogućeno da u tajnosti dođu do testova za trudnoću i kontracepcijskih pilula za dan poslije, te će moći da se raspitaju o seksualno prenosivim bolestima. Već su pri 13 srednjih škola u gradu Wirralu otvorene Klinike za seksualno zdravlje.

Kao što je već navedeno, sve usluge će biti strogo povjerljive, što znači da roditelji neće biti obavještavani o aktivnostima svojih kćerki. Ovakve klinike se trebaju otvoriti i u Liverpoolu, gradu koji prednjači po broju tinejdžerskih trudnoća i abortusa.

Vlada je obavijestila roditelje da škole neće biti dužne da ih informišu da li su njihove kćerke radile testove na trudnoću ili nešto slično. Tvrde da će ovim potezom reducirati problem tinejdžerske trudnoće.

Kritičari kažu da vlada takvim potezima ohrabruje maloljetnički seks i promiskuitet.

"Ovakve usluge u školama šalju djeci poruku da je sasvim normalno upuštate se u seksualne odnose sa 11 godina. Povjerljive klinike u školama su dio plana da se uklone zabrane kojima je prije regulisan maloljetnički seks", rekao je za britanske medije Norman Wells, direktor Fonda za edukaciju porodice.

Ljekari opće prakse ističu da već postoji povjerljivo testiranje na trudnoću, te da je ovaj vladin potez samo gubitak novca i vremena. Nova strategija će poreske obveznike koštati oko 350 miliona eura.

Velika Britanija je država sa najvećim postotkom tinejdžerksih trudnoća i abortusa. Samo u Liverpoolu 51 od 1.000 tinejdžerki u periodu od 15 do 17 godine imale su problem sa neželjenom trudnoćom.