Novi plan i program
0

Mali Englezi će seksualno obrazovanje dobiti u prvom razredu

Sarajevo-x.com
Djeca uzrasta od sedam godina širom Engleske učit će o pubertetu i seksualnom odnosu u okviru časova seksualnog obrazovanja, piše Telegraph.

Učenici će neophodna znanja o razvoju dječaka i djevojčica, uključujući produkciju sperme i jajašca, prikupiti prije nego što napuste osnovnu školu.

Predavanja predviđena novim planom i programom, koji će stupiti na snagu od septembra 2010., učit će školarce o važnosti jakih veza i braka, baš kao i o zlostavljanju i porodičnom nasilju.

U prve tri godine srednje škole slušat će i biti podsticana na razgovor o "različitim načinima pokazivanja seksualne intimnosti", a predavanja će pokriti i područja kontracepcije, seksualno prenosivih bolesti i abortusa.

Novi program bit će uveden uprkos strahovanjima roditelja da će njihova djeca slušati o seksu prije nego što budu spremna na to.

Zagovornici nove kampanje navode kako dosadašnja predavanja nisu uspjela djecu odvratiti od trudnoće u ranoj fazi života. Velika Britanija ima najveći broj trudnih tinejdžerki u zapadnoj Evropi.

Sadašnje učenje o ovim "osjetljivim stvarima", smatraju u Odjelu za djecu, školu i porodice, dolazi prekasno, a novim programom ona neće biti "ohrabrivana da postanu seksualno aktivni", tvrdi se dalje.