{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zbog Brada Pitta Homerova "Ilijada" najprodavanija knjiga u V. Britaniji

N
NINA
7.10.2004. u 10:18
0
0
Zbog Brada Pitta Homerova "Ilijada" najprodavanija knjiga u V. Britaniji
0
Zbog Brada Pitta Homerova "Ilijada" najprodavanija knjiga u V. Britaniji
Gotovo 3.000 godina otkako je Homer kao slavljeni pjesnik antičke Grčke otpjevao "Ilijadu", taj spjev je najprodavanije književno djelo u Velikoj Britaniji, prije svega zahvaljujući Bradu Pittu i interesiranju za najnoviju filmsku verziju tog remek-djela.
Prema podacima najveće britanske knjižare na Internetu amazon.co.uk, najprodavanija knjiga ove godine je uvjerljivo "Ilijada", posebno poslije prikazivanja hollywoodske verzije tog djela "Troja" s Bradom Pittom u glavnoj ulozi. Naziv "Ilijada" potječe od drugog starogrčkog naziva za Troju - Ilion.


"Ove godine u Britaniji je jako poraslo interesovanje za starogrčku epsku poeziju, što smo pripisali efektu filma. Je li to zbog uzbudljive priče remakea ili zbog Brada Pitta u kožnoj suknjici, tek Homerova djela se odlično prodaju", izjavila je Fiona Buckland jedna od urednica Amazona.

Prema izvještaju agencije Reuters, među 10 najprodavanijih književnih djela nalazi se i drugi Homerov spjev "Odiseja" i to odmah iza "Ilijade", kao i "Izgubljeni raj" Johna Miltona i "Božanstvena komedija" Dantea Alighierija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: