|

"Zato što sam ja tako rekla!"

"Zato što sam ja tako rekla!"
0
S
Sarajevo-x.com
5.12.2009. u 08:56
10
komentara
0

dijeljenja
"Zato što sam ja tako rekla!"
Današnje majke uglavnom koriste iste odgojne metode kakve su koristili i njihovi roditelji, iako dok odrastaju uglavnom govore da nikada neće biti poput svojih roditelja. Već vijekovima u svim društvima svijeta majke koriste neke 'ustaljene' fraze kojima prekoravaju svoju djecu kada su neposlušna.
"Zato što sam ja tako rekla!, Samo sačekaj i vidjet ćeš!, Ako ti neko kaže da skočiš sa zgrade, hoćeš li to učiniti?, Završit ćeš u suzama!“, su najčešće fraze koje upotrebljavaju majke širom svijeta kada žele zaprijetiti svom djetetu i natjerati ga da bude poslušno, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje.

"Pomalo smiješna stvar je ta da majke nikada neće priznati da se prema svojoj djeci ophode kao njihove majke prema njima. No, realnost je takva, mi zapravo upotrebljavamo iste fraze i iste disciplinske mjere koje su primjenjivali i naši stari“, kazala je Kathryn Crawford, glasnogovornica portala TheBabyWebsite.com koji je i proveo ovo istraživanje u kojem je učestvovalo 3.000 majki.

Većina majki tvrde da te 'isprane' fraze koriste impulsivno, odnosno u trenutku kad je dijete neposlušno ili neprestano nešto zapitkuje, odgovore nerazmišljajući da zapravo koriste istu 'disciplinsku mjeru' kao i njihovi roditelji.

Naprimjer frazu 'Zatvori vrata, nisi se u čamcu rodio“, većina majki koristi iz razloga što znaju da djeca na takvu kritiku neće znati odgovoriti.

Neke od najpopularnijih i najustaljenijih fraza u svim društvima svijeta su:

- 'Zato što sam ja tako rekla!'

- 'Samo sačekaj i vidjet ćeš!'

- 'Zatvori vrata, nisi se u čamcu rodio!'

- 'Rekla sam ti hiljadu puta!'

- 'Kaže se molim, a ne šta je!'

- 'Ne sjedi preblizu televizora ostat ćeš razrook'

- 'Ne znam ja, pitaj oca!'

- 'Ako ne možeš pojesti večeru, znači da ne možeš i desert!'
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...