Istraživanje
0

Roditeljski prijekori i kazne postaju prošlost

Sarajevo-x.com
Studija sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da jedan od deset roditelja ne primjenjuje discplinske kazne kako ne bi uznemirio svoje dijete. Također, roditelji se uzdržavaju od kazni kako ih njihova djeca ne bi smatrala prestrogim ili, pak, nefer.

Studija sugeriše da jedna trećina roditelja izbjegava djecu kažnjavati u javnosti jer ne žele da drugi ljudi smatraju njihov odnos prema djeci pregrubim.

Više od polovine od 2.000 ispitanika je kazalo kako znatno manje primijenjuju disciplinske kazne nego što su to činili njihovi roditelji.

Ipak, trećina roditelja strahuje od toga da neprimjenjivanje disciplinskih mjera može dovesti do toga da dijete u kasnijim godinama upadne u brojne nevolje.

"Kažnjavanje je dio odrastanja svakog djeteta. Samo na taj način djeca i mogu naučiti razliku između dobrog i lošeg. Ipak, čini se da današnja djeca 'prolaze' mnogo lakše nego što su njihovi roditelji prije 20 ili 30 godina“, kazao je portparol kompanije Cadet150 koja je provela istraživanje.

Sudeći prema studiji, roditelji izbjegavaju kažnjavanje djece jer ne žele da ih djeca smatraju strogima, a razlog je i to što misle da se na taj način gubi prijateljska veza između njih i djece.

Studija je pokazala i to da devet od deset roditelja smatra kako je tokom djetinjstva dobro vaspitan zahvaljujući tome što su njihovi rodtelji primjenjivali disciplinske mjere. Šest od deset ispitanika priznalo je kako su ih roditelji tukli, zatim rano slali na spavanje ili su ih, pak, kažnjavali tako što bi im zabranili večeru. Također, jedan od deset ispitanika je kazao kako bi mu roditelji često 'izvukli uši' ili usta isprali sapunom.

Čak 93 posto ispitanika je priznalo kako je odrastalo poštujući starije, te nikada nisu prekidali starije dok govore, dok je osam od deset ispitanika istaklo kako im je i prijekor bio dovoljan da prestanu s nedoličnim ponašanjem.

No, današnja djeca prolaze čak i bez sitnih prijekora.

Naime, samo tri od deset roditelja je kazalo kako djecu šalju ranije u krevet ukoliko su zločesta, dok jedan od tri roditelja djeci oduzima mobitel ili iPod, ili zabranjuje pristup računaru kada nešto pogrešno učine.

Više od polovine roditelja smatra kako je razgovor bolji od kazne i prijekora, te sa djecom radije sjede i razgovaraju nego da ih kažnjavaju, objavio je britanski Daily Mail.