Studija iz SAD-a
0

Kažnjavanje djece od njih pravi uspješne ljude

Sarajevo-x.com
Najnovija studija napravljena na Calvin Collegu u Michiganu ukazuje da bi djeca koja su kažnjavana u najranijim godinama života mogla biti uspješnija od onih koja to nisu doživljavala. Međutim, ukoliko roditelji nastave taj tempo tokom tinejdžerskih dana, mogu svojoj djeci napraviti veliki problem u životu.

Marjorie Gunnoe, profesorica psihologije iz Michigana, kaže da je njena studija pokazala da nema dovoljno dokaza koji bi spriječili roditelje da s vremena na vrijeme i u odgovarajućoj situaciji kazne svoje djete, ukoliko je bilo neposlušno.

"Udaranje kao čin kažnjavanja djece zbog lošeg ponašanja je opasan alat, ali ponekad je taj alat neophodan", rekla je Marjorie za Times.

Njeno istraživanje je obuhvatilo 2.600 ljudi, među kojima je bila četvrtina onih koje roditelji nikad nisu udarili dok su bili djeca.

Marjorie je u svoje istraživanje uključila i 179 tinejdžera. Oni koji su bili kažnjavani u najranijim godinama života od druge do šeste godine nisu pokazivali nikakve znakove lošeg utjecaja. Međutim, djeca koja nisu iskusila kažnjavanje bila su nedruštvena, depresivna i u određenim situacijama agresivna.

Ali kažnjavanje u periodu od 7 do 11 godine odrazilo se na djecu, te su više bili uključeni u svađe i tuče.

Ona smatra da roditelji koji izbjegavaju ovu vrstu kažnjavanja mogu vrlo lako spriječiti razvoj socijalnih vještina kod svoje djece. Ona naglašava da postoji dobna granica do koje se smije ići. Ukoliko se ona pređe, svaki udarac znači traumu za dijete.