Zabava i bolje raspoloženje
94

Zaplešite tango i oslobodite se depresije i stresa

Klix.ba
Rezultati istraživanja urađenog u Australiji su pokazali da je latinoamerički ples tango savršen za oslobađanje od anksioznosti, stresa i depresije. Naučnici kažu da samo dvije sedmice treniranja ovog plesa vodi ka znatno boljem raspoloženju.

"Kod volontera su primijećeni znatno niži nivoi depresije, anksioznosti, stresa i insomnije. Zadovoljstvo životom je povećano kod svih volontera. Nakon mjesec dana plesanja nivo depresije i stresa je bio još niži. Kratki program treniranja ovog plesa se pokazalo vrlo efikasnim za poboljšanje stanja ljudi sa poremećajima raspoloženja", rekli su naučnici.

U istraživanju koje su proveli timovi sa Univerziteta Nove Engleske u Novom Južnom Velsu i Australskog nacionalnog univerziteta u Kanberi je učestvovao 41 volonter koji se žalio na stres, anksioznost i depresiju. Volonteri su bili starosne dobi od 18 do 73 godine. Prije početka plesnog programa volonteri su prošli kroz procjenu psihičkog stanja i njihovi simptomi su klasificirani kao esktremno teški, teški, srednje težine, blagi ili normalni, prenosi Daily Mail.

Dvadeset volontera je tokom testiranja dvije sedmice išlo na časove tanga, a 21 osoba iz kontrolne grupe je stavljena na listu čekanja. Nakon dvije sedmice je ponovo urađena procjena njihovog psihičkog stanja. Skoro svi koji su plesali tango su pokazali znatno poboljšanje raspoloženja u skoro svim područjima. Svi oni su rekli da imaju mnogo manje problema sa insomnijom i da su mnogo zadovoljniji svojim životom.