Daje odlične rezultate
0

U Argentini tango liječi i mentalne bolesti

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Neki zdravstveni centri u Buenos Airesu su otkrili da tango može pomoći umirivanju bolesnika, uključujući i one koji pate od mentalnih bolesti, prisiljavajući ih da usredotoče svoje misli na aktivnost koja se od njih traži.

"Tango je jedinstven jer stvara romantičnu povezanost. Pacijenti su usmjereni na ples, a kada se to dogodi, nemaju halucinacije i delirijume. Fokusirani su na korake", kaže Silvina Perl, koordinatorica tango radionice u neuropsihijatrijskih bolnici u Buenos Airesu, piše AFP.

"Jezik tanga prisiljava psihotičnu osobu da bude u kontaktu sa drugim pojedincem, što se inače ne događa u njihovom svijetu u kojem drugi ne postoje", kazala je Perl i dodala da tanga nema bez druge osobe, jer ako ples nije koordiniran, tada nije ples.

U jednoj drugoj bolnici u Buenos Airesu tango je postao način za liječenje starijih osoba koje pate zbog usamljenosti.

"Kada starije osobe prestanu raditi, imaju problem viška vremena, tako da obično puno sjede. Kroz tango, oni se vraćaju aktivnom životu", kažu koordinatori projekta tanga u ovoj bolnici.

Dodaju kako se u akademijama fokus stavlja na koreografiju, dok se u bolnicama sve polaže na zagrljaj i zajedničku aktivnost. Na taj način tango je istinski lijek, a sve se više koristi i u drugim ustanovama i pomaže i mladim osobama da ostvare prvi kontakt, da se druže i zabavljaju.