Prema novim istraživanjima voće i povrće nema više toliko hranjivih tvari.
Prema istraživanju Donalda Davisa, biohemičara sa Univerziteta u Teksasu, od 13 glavnih hranjivih tvari koje se nalaze u voću i povrću, šest je u velikoj mjeri izgubilo hranjive vrijednosti.
Koristeći podatke američkog Ministarstva poljoprivrede, Davis zaključuje da su noviji urodi pokazali smanjenje do 38 posto proteina, kalcija, vitamina C, fosfora, željeza i riboflavina u poređenju sa proteklim decenijama.
"Iako je količina hranjivih tvari opala, voće i povrće je još uvijek najbogatiji izvor zaštitnih tvari, mnogo više nego rafinirana hrana, kao što je bijelo brašno, šećer i masna hrana."
Možda vas zanima
Govorila o problemima
Jedna od najuspješnijih porno zvijezda nije bila zadovoljna zaradom: "To nije uredu"
Posljednje počivalište
Jedna od najvećih historijskih misterija riješena: Naučnici pročitali spis star 2.000 godina
Talentovana bh. muzičarka
Esma Numanović predstavila album prvijenac: "Blista" je prava muzička poslastica
Vezani članci
Slatko i aromatično
Egzotično liči voće bogato je nutrijentima: Evo zašto ga dodati u ishranu
Uvrstite ih u ishranu
Konzumiranje ovih namirnica može poboljšati vaš seksualni život
Uvrstite ih u ishranu