Šesta biciklijada
415

Više od tri hiljade biciklista prodefilovalo ulicama Tuzle

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pod geslom "U voljenom gradu svi na biciklijadu" danas je u Tuzli održana Šesta tuzlanska biciklijada koja je okupila više od tri hiljade učesnika iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Cilj ovog događaja je omasovljenje rekreativnog biciklizma i animacija građana ka podizanju svijesti o važnosti i značaju vožnje bicikla za zdravlje čovjeka.

Svi oni koji su odlučili učestvovati u tradicinalnoj sportskoj manifestaciji koja je okupila sve uzraste, imali su priliku prodefilovati ulicama Tuzle u dužini od 14 kilometara.

"Ovo je jedna od zabava koja treba prerasti u pravi family day, kako bi ljudi došli i družili se svi zajedno. Ovo nema nikakvog takmičarskog karaktera, propagiramo zdrav život, korištenje bicikala i da u konačnici animiramo što više djece da se uključe u biciklizam", kazao je za Klix.ba Edin Mukinović iz Biciklističkog kluba Tuzla.

Među učesnicima je bio i Harun Čimić iz Tuzle. Kako nam je rekao, po drugi put učestvuje u Tuzlanskoj biciklijadi, a bicikl kao prevozno sredstvo koristi svakodnevno, posebno u ljetnom periodu.

"Nakon vožnje zaista se ugodnije osjećam. Nema bolje fizičke aktivosti od trčanja i biciklizma. Veoma je važno da u Tuzli imamo jedan ovakav događaj", istakao je on.

Organizatore posebno raduje činjenica da rekreativni biciklizam uzima sve veći mah na području Tuzle.

Ovo opravdava i činjenica da na gradskim ulicama svakondveno možemo vidjeti bicikliste koji u rekreativne svrhe koriste ovo prevozno sredstvo.

Učesnici i organizatori i danas su ukazali na nedostatak biciklističke staze u Tuzli koja bi svim rekreativcima, ali i profesionalim biciklistima omogućila sigurniju i udobniju vožnju.

"Tuzla ima urađen samo jedan dio biciklističke staze. U razgovorima sa predstvnicima Grada Tuzle dobili smo obećanje da će aktivnosti na izgradnji biti nastavljene. Mislim da je i ovo jedan podstrek za to", dodao je Mukinović, naglasivši da Tuzla postaje centar rekreativnog biciklizma.

Šestu tuzlansku biciklijadu organizirao je Biciklistički klub Tuzla, u saradnji s generalnim sponzorom Volkswagen Nipex te ostalim prijateljima događaja.