Priznale ili ne
0

Žene najviše vole bogate i uspješne muškarce

Sarajevo-x.com
Žene se još uvijek žele udati za muškarce koji su bolje obrazovani i zarađuju više novca od njih, rezultati su istraživanja koje je objavio britanski "Daily Telegraph".

Priča kako žene ne žele biti finansijski ovisne o svom muškarcu je ništa više nego mit. Prema riječima Catherine Hakim sa London School of Economics, danas žene žele takvog muškarca nego 40-ih godina prošlog vijeka.

Ona tvrdi da je ženama nakon decenija žestokih kampanja o ravnopravnosti spolova teško priznati da žele biti kućanice umjesto da žele ostvariti vlastitu karijeru.

Istraživanje je provedeno nakon što je britanska vladajuća koalicija odlučila donijeti niz mjera kojima će smanjiti razliku u platama između muškaraca i žena.

Ministrica za ravnopravnost spolova Lynne Featherstone rekla je da bi velike kompanije mogle biti primorane da objave koliko plaćaju muškarcima a koliko ženama.

Hakim je, s druge strane, kritikovala ideju premijera Davida Camerona koji želi kvotama obezbijediti veći broj žena u upravnim odborima kompanija. Ona smatra da muškarci dominiraju na vodećim pozicijama, jer žene jednostavno ne žele dugu karijeru u biznisu.

Hakim je dodala da žene još uvijek vole biti ovisne o muškarcima, bez obzira na 40 godina promocije jednakosti na poslu.

"Ženska težnja da se uda, ukoliko je to moguće, za bolje obrazovanog i bogatijeg muškarca, prisutna je u većini evropskih zemalja. Žene još uvijek koriste brak kao zamjenu za njihove poslovne karijere", rekla je Hakim.

Podaci su prikupljeni iz različitih istraživanja, podataka i popisa stanovništva u Španiji i Britaniji.

Analiza pokazuje da je 1949. godine 20 posto žena u Britaniji stupilo u brak sa bogatijim i obrazovanijim muškarcem, dok je krajem 90-ih taj procenat porastao na 39. Slični su rezultati i u Evropi i SAD-u.

Jednaka uloga u kućanskim poslovima popularna je samo među visoko-obrazovanom elitom.

Razlika u platama između muškarca i žene smanjena je sa 30 na 10 posto u posljednjih 30 do 40 godina. Žene danas imaju jednaku priliku da rade, ali biraju druge prioritet u životu.