Put do orgazma
0

Žene, i vaša veličina je važna!

Sarajevo-x.com
Izgleda da je veličina, ipak, važna. Ali ne u smislu u kojem mnogi ljudi misle da jeste.

Iznenađujuće, lakoća kojom žena postiže orgazam zavisi ne od njegove veličine, već njene.

Novo istraživanje Kim Wallen, profesorice psihologije i neuroendokrinologije na Univerzitetu Emory, pokazuje da udaljenost između vagine i klitorisa određuje koliko će žena brzo dostići vrhunac, odnosno, hoće li uopšte.

Dužina i obim već se dugo vremena uzimaju u obzir kad govorimo o utaživanju seksualne želje, pa stoga ove "mjere" nalazimo i u Kamasutri, piše Fox News. Ali savremena istraživanja pokazuju da najveće šanse za postizanje orgazma imaju žene kod kojih je udaljenost između klitorisa i vagine 2,5 centimetra.

Žene koje imaju "udaljeni" klitoris, prvi put su proučene u 20. stoljeću. Prema "Bonk: The Curious Couple of Science and Sex" termin koji se koristi za ovakve opise ženskih spolnih organa je "téléclitoridienne", a skovala ga je 1920. godine princeza Marie Bonaparte, Napoleonova pranećakinja.

Nesretno udata za Georga od Grčke, inače latentnog homoseksualca, Marie je patila od nemogućnosti postizanja orgazama, te se nakon brojnih afera zabrinula da je frigidna. Međutim, željela je naučni dokaz za to.

Tako je došla do teorije da žene čija je udaljenost između vagine i klitorisa veća od 2,5 centimetara nisu sposobne dostići orgazam za vrijeme spolnog odnosa.

Kako bi dokazala svoju hipotezu, Bonaparte je 1924. godine razgovarala i izmjerila ovu udaljenost na 243 žene. U ovom su joj pomagali ljekari, te su došli do otkrića da 21 procenat proučenih žena spadaju u "téléclitoridienne" kategoriju. Šezdeset i devet procenata učesnica u istraživanju, koje nemaju problema s postizanjem orgazma, imali su značajno manju udaljenost između vagine i klitorisa.

Bonaparte je također našla vezu između visine žene i blizine njenih seksualnih organa, a to je da niže žene imaju manju razdaljinu između klitorisa i vagine.

Wallen je analizirala ova mjerenja, koristeći savremene statističke tehnike, te došla do zaključka da je Bonaparte bila u pravu. Naime, da bi žena dostigla vrhunac, razdaljina ne bi trebala biti veća od veličine njenog palca. Sve preko te veličine moglo bi prozrokovati da žena teže doživi orgazam ili nikako.