{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Savršeni trenutak za parove je u 20.44 sati

S
3.5.2010. u 20:44
0
7
Savršeni trenutak za parove je u 20.44 sati
0
Savršeni trenutak za parove je u 20.44 sati
Foto: Ilustracija
Za parove koji rade savršeni trenutak kada mogu konačno sjesti i odmoriti dolazi tačno u 20.44 sati. Zbog dugog radnog vremena i poslova koje obavljaju kući parovi tokom dana kvalitetno provedu manje od 75 minuta zajedno, pokazala je sprovedena studija.
Studija koja je obuhvatila 3.000 osoba u Velikoj Britaniji pokazala je da par zajedno sjedne u 20.05 sati, ali je potrebno još 39 minuta da zaborave na stres i naprezanja tokom radnog dana.

Za Carya Coopera, profesora psihologije i eksperta za zdravstvo na Univerzitetu Lancaster, ovi podaci nisu iznenađujući.

"To je normalno u našem društvu, koje ima najduže radno vrijeme u Evropi", rekao je Cooper.

Parovi često i taktički vode razgovore kao što je ko će otići po djecu, ko će imati auto i slično. Ti bezosjećajni razgovori mogu dovesti do prekida veze i razvoda.

Studija također pokazuje da postoje izrazite razlike između muškaraca i žena u vremenu nakon posla.

Šest od deset žena će pripremiti večeru u poređenju sa trećinom muškaraca. Nakon večere četiri od deset žena će oprati suđe.

Žene, također, preuzimaju više odgovornosti u kućnim administrativnim poslovima. Sa druge strane, muškarci će djeci pomoći oko domaće zadaće, jer su majke zauzete kućnim poslovima.

Veronica Hansmann, savjetnica i psihoterapeut u Dunblaneu, kaže da dugo radno vrijeme i nepravedna podjela kućnih poslova može dovesti do podizanja tenzija među parovima. Zato ona savjetuje da parovi barem jednu noć u sedmici rade neke poslove zajedno.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: