Ljubav i veze
16

Revolucija sigurnog seksa: Australska trava kondome čini znatno tanjim i čvršćim

Klix.ba
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Australski naučnici tvrde da su pronašli jedinstven materijal koji će dodatno učvrstiti teksturu i stanjiti debljinu prezervativa.

Vjerovali ili ne, riječ je o travi ili tačnije o vrsti iz roda spinifex koja raste na australskim pješčanim dinama, čija se nanoceluloza prvo pretvara u materijal sličan papiru, nakon čega se dodaje prirodnoj gumi ili lateksu.

Do zaključka o učvršćivanju kondoma došao je tim stručnjaka s Univerziteta u Queenslandu, koji predvodi Darren Martin koji će detalje o pronalasku objaviti tek krajem 2016. godine.

Testiranje ojačane gume za komercijalnu upotrebu je zasad vrlo uspješno. Tim je krajem 2015. kreirao kondom debljine 45 mikrometara koji nije bio deblji od ljudske dlake. Sama jačina kondoma se u ovom slučaju povećava za oko 20 posto u pritisku i za oko 40 posto u volumenu u odnosu na trenutno dostupne proizvode.

Naučnici vjeruju da će "kondomi od trave", uz dodatno usavršavanje, dostići debljinu koja je za 30 posto manja od debljine današnjih prezervativa.

Pored upotrebe u industriji kondoma, gdje će prednost biti i više nego očigledna, spinifex će poslužiti i u kreiranju tanjih medicinskih rukavica.