Korisni savjeti
0

Razmislite i razgovarajte prije sudbonosnog "da"

Sarajevo-x.com
Prije nego što se odlučite da stanete na ludi kamen morate sa partnerom obaviti mnogo ozbiljnih razgovora. Brak nije jednostavna institucija. Da biste uspjeli morate se truditi, činiti kompromise, dogovarati se, zajednički brinuti o finansijama, zatim o djeci, te prije svega vjerovati partneru i poštovati ga. Liječnica i bračna savjetnica Varkha Chulani ponudila je nekoliko savjeta svima koji razmišljaju o tome da uskoro izreknu sudnonosno "da".

Vjerska uvjerenja

Prije vjenčanja neophodno je da razgovarate s partnerom o vjerskim uvjerenjima, pogotovo ukoliko ste različite vjere ili ukoliko je jedno od vas ateista. Dogovorite se o tome kojoj vjeri ćete podučavati djecu ili ćete ih podučavati svim kulturama religije, te ih pustiti da sami odaberu. Iskreno porazgovarajte i recite partneru šta mislite i koliko vam je vjera zapravo bitna. Za uspjeh braka veoma je važno da budete tolerantni i da poštujete vjeru partnera isto tako kao što želite da on poštuje vaša religijska uvjerenja.

Trošenje novca na 'beskorisne krpice'

Ukoliko ste do sada navikli da kupujete isključivo dizajniranu odjeću i da uvijek ljetujete na nekim egzotičnim mjestima oženiti osobu koja smatra da je takvo nešto samo puko bacanje novca nije baš najbolja ideja jer će iz toga proizilaziti stalne svađe. Morate s partnerom o tome razgovarati i dogovoriti se. Pitajte partnera koliko novca bi on potrošio na neku večeru ili koliko bi izdvojio za odlazak na ljetovanje.

Planiranje djece

Prije braka obavezan je razgovor o djeci. Dogovorite se kada želite dobiti prvo dijete, koliko djece želite imati i da li ste trenutno uopšte i spremni da preuzmete ulogu roditelja.

Razgovor o finansijama Razlog propadanja brojnih brakova su upravo finansijski problemi. Prije braka se svakako dogovorite o tome da li ćete imati jedan zajednički račun, razgovarajte o vašim primanjima, te izračunajte koliko mjesečno možete uštedjeti.

Karijera

Veoma je bitno da razgovarate o tome i kažete partneru koliko vam je zapravo karijera bitna. Iznesite mu svoje planove, pitajte partnera imate li njegovu podršku i da li mu smeta to što ste jako predani svom poslu. Prag tolerancije

U svakoj vezi postoje granice. Razgovarajte sa partnerom i recite mu koji je vaš prag tolerancije. Ukoliko vam smeta što vaš partner konzumira alkohol recite mu to. Također, povedite razgovor i o izlascima s prijateljima, kao i o pozivanju prijatelja u vaš dom. Sve što vam smeta recite odmah, jer kasnije bi od toga mogao nastati ogroman problem.