Sve planiraju
16

Prepoznajte narcisa na prvom sastanku, bombardiraju vas ljubavlju sve dok ne dobiju šta žele

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prepoznavanja narcisa u ranim fazama upoznavanja nije tako lako kao što mislite, zbog toga mnogi završe upravo s jednim takvim primjerkom.

Iako postoje mnoge vrste narcisa, postoje i njihove zajedničke osobine. Ono što im je zajedničko jeste snažna odbojnost prema djeljenju autentične emocionalne ranjivosti, a ovo su druge osobine koje imaju.

Oni sve planiraju

On ili ona su ti koji biraju restoran, znaju vam preporučiti stvari iz menija i tačno znaju u koji bar biste se trebali uputiti poslije večere. Iako je ponekad lijepo imati nekoga ko će sve isplanirati za vas morate znati da oni to ne rade zbog vas nego zbog sebe kako slučajno nešto ne bi pošlo u krivu.

Također to što sve oni žele planirati otkriva da uvijek i u svemu morate ići njihovim putem.

Vole bombardirati ljubavlju

"Njihov interes za vas na početku veze može biti itekako privlačan, ali pazite bombardiranje ljubavlju, prevelika pažnja i naklonost označava narcisoidnost" , objašnjava bračni porodični psihoterapeut Virginia Gilbert.

Ukoliko prerano planira budućnost s vama to može značiti samo jedno da koristi bombardiranje ljubavlju kako bi vas zaveo do te mjere da mu date sve što on želi od fizičke intimnosti pa do novca.

Koriste svaku priliku da se pohvale

Većina narcisa se hvali, ali oni koji su visoko na ljestvici narcisoidnosti to rade na veoma suptilan način.

Na primjer u toku razgovora on će vam usput spomenti kako su članovi vrhunske teretane ili kako lete samo prvom klasom. Oni manje vješti narcisi će na prvom sastanku razgovarati o svom materijalnom stanju i otvoreno se hvaliti.

Nepristojni su prema konobaru

Obratite pažnju kako osoba s kojom izlazite tretira vašeg konobara, to može biti pokazatelj kako će se kasnije ophoditi prema vama.

"Ukoliko se vaš izabranik ponaša neadekvatno prema konobaru ili prodavaču sladoleda i arogantni su prema njima, zapravo signaliziraju narcisoidnost, a njihova nepristojnost prema konobaru nagovještava nagomilani bijes", rekla je psihoterapeutkinja Darlene Lancer.

Oni vas uvjeravaju da traže dugoročnu ljubav, ali većina njihovih odnosa je bila kratkog daha

Ako ste na sastanku s narcisom, mogli bi vam reći da traže životnog partnera, ali da ne mogu naći nikoga ko bi ostao s njima cijelog života.

"Vjerojatno su se njihovi odnosi često završavali nakon što se razvila intimnost. Oni traže savšenstvo i u partneru obično pronalaze neku manu, stoga im nije teško prekinuti vezu kako bi nastavili tražiti onu pravu" rekla je Lancer i dodala da trebate obratiti pažnju na negativne stvari koje govore o prošlim vezama jer ćete tako puno saznati o vašem budućem partneru.

Nikada ne otkrivaju svoje nesigurnosti

Narcisi će htjeti saznati sve o vama, gdje radite , gdje ste studirali, razgovarat ćete o teškim temama iz vašeg života, ali vam oni nikada neće otkriti svoje strahove, brige, probleme i nesigurnosti.

I dok se vi otvarate i poklanjate mu svoju dušu narcisi se, šuteći, osjećaju snažnije i superiornije od vas.