{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Otkrijte šta znači način na koji se svađate

S
2.8.2011. u 22:23
1
11
Otkrijte šta znači način na koji se svađate
1
Otkrijte šta znači način na koji se svađate
Jeste li primjetili da u u svakoj vezi uvijek imate istu ulogu? Možda volite da preuzimate ulogu majke, tako što partnera tetošite, govorite mu šta će jesti i kako se oblačiti. Ili ste tip kojeg privlači romantika ispunjena strašću?
Svjesno ili ne, većina nas u vezama preuzima određenu ulogu. Način na koji se parovi svađaju omogućuje uvid u unutrašnje potrebe partnera ponaosob i kao para u cjelini. Stručnjaci kažu da je ključno otkriti kojem tipu vi i vaš partner pripadate jer vas to vodi ka sretnoj vezi i otvara mogućnosti da bolje razumijete vlastite i potrebe svog partnera.

Pas i mačka

Kao što naziv sugerira, radi se o paru koji se konstatno svađa, u privatnosti svog doma ili u javnosti. Oni su zajedno zato što ih privlači začarani krug svađanja i mirenja, nakon kojeg nerijetko slijedi strastveni seks. Ukoliko jedno od partnera naruši međusobno povjerenja, ovo može postati veza iz pakla, kaže psihologinja Susan Quilliam. Njihovi prekidi su, također, nerijetko vrlo neugodni.

Lovac i lovina

Oni uživaju u tome da jedan partner lovi drugog, pokušavajući da osigura pažnju i ljubav. Kada osjete da je jedan od partnera izgubio interes, mijenjaju uloge, pa tako lovac postane lovina i obrnuto. Iako njihova veza izgleda uzbudljivo, oni razviju određenu vrstu ovisnosti jedno prema drugom.

Roditelj i dijete

U ovom odnosu jedan partner se ponaša kao roditelj. Glavni zadatak mu je da brine o potrebama partnera. Osjećaju odgovornost za zadovoljavanje tih potreba. Ovakav tip odnosa razvija se najčešće nakon što par dobije djecu ili jedan od partnera postane ranjiv, na primjer nakon otkaza na poslu.

Idol i obožavatelj

"Sve je crno-bijelo u ovom odnosu", kaže Quilliam. Jedan partner je divan, sve na njemu je savršeno, a na drugom je da ga obožava. Iako, u stvarnosti oba partnera mogu biti uspješna, jedno prihvata ulogu obožavatelja kako bi drugom podigao samopouzdanje. U ovakvoj vezi nema mjesta za razvoj.

Djeca u šumi

U ovoj vezi par dijeli sve, od mišljenja do hobija. Ovaj tip veze čest je kod ljudi koji se osjećaju nesigurno. Oni su nerijetko i najbolji prijatelji, toliko usmjereni jedno na drugo da je teško prodrijeti u njihov svijet. Nedostaje im različitost kao iskra koja će potaknuti strast.

Odrasli

To je funkcionalna veza između dvoje zrelih ljudi, koji su pomireni sa svim razlikama i imaju veoma malo interesa od bilo kakvog konflikta. Oni se ne predaju lako strastima jer u ovoj vezi baš i ne pršte emocije. Oni nisu spontani i nedostaje im izazova i strasti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: